like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

OV op Schier gaat elektrisch

Van: op 30 april 2013

Het nationale park Schiermonnikoog krijgt elektrische bussen van de Chinese fabrikant BYD. Daarmee wordt het openbaar vervoer op Schier CO2-vrij.

BYD elektrische busDe eBus is een enkeldeks, full-size bus, volledig aangedreven door geavanceerde ijzerfosfaat batterijen. Met een lengte van 12 meter hebben deze bussen dezelfde afmetingen als de bussen met conventionele aandrijving die zij vervangen. De speciaal ontworpen naafmotor en de elektronisch geregelde luchtvering geven de BYD eBus een uitzonderlijk lage vloer, een ruime deur en veel vloeroppervlak zodat passagiers gemakkelijke toegang hebben en comfortabel kunnen zitten of staan. Het gewicht van de eBus is zo’n 300kg lager dan met een verbrandingsmotor en de techniek vraagt ook minder ruimte.

Het aan boord aanwezige wisselstroom-oplaadsysteem is door BYD speciaal ontwikkeld voor de elektrische bus. Het duurt slechts 5 uur om de batterijen volledig op te laden. Aangezien het wisselstroom-laadsysteem een directe aansluiting heeft op het elektriciteitsnet, kan het oplaadsysteem niet alleen de batterijen opladen, maar ook, in geval van nood, elektriciteit terug leveren vanuit de batterijen aan het net. Bovendien is de bus niet afhankelijk vaan laadpalen.

De milieuvriendelijke bussen zijn vorige week aangekomen op Schiermonnikoog, na een zes weken durende zeereis vanaf de BYD-fabriek in Shenzhen, Zuid-China.

Gedeputeerde van de provincie Friesland Johannes Kramer: "Dit is voor het eerst in Europa dat een tender voor volledig elektrische bussen is vergeven en nu wordt uitgerold. Friesland loopt voorop. Dit is goed voor de mensen die in het nationale park Schiermonnikoog wonen en het is goed voor de toeristen die daar zo genieten."

BYD heeft niet alleen de bussen geleverd, maar heeft ook een onderhoudscontract voor 15 jaar afgesloten om zo de mobiliteit te garanderen. Voor het onderhoud zet BYD lokaal geworven monteurs in.

Meer artikelen uit de categorie: Friesland, Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws