eben bayer

Stel, je kunt vervuilend piepschuim vervangen door verpakkingsmateriaal op basis van paddenstoelen. Eben Bayer won met dit idee in 2008 de  de ‘Postcode Lottery Green Challenge’, één van de grootste jaarlijkse wedstrijden voor duurzame ondernemingsplannen. Zijn bedrijf Ecovative 'mushroomt'  en maakt nu bekend dat het 100 miljoen dollar heeft opgehaald bij grote investeerders om het bedrijf uit te breiden.

Ecovative is een bedrijf uit Green Island, New York dat van natuurlijk materiaal van paddenstoelen producten maakt voor diverse doeleinden. Het is gestart met het maken van natuurlijk verpakkingsmateriaal om onder andere computers, auto-onderdelen en wijnflessen veilig te vervoeren. Ook als isolatiemateriaal in de bouw is het product succesvol. Daarvoor gebruikt Ecovative mycelium als bindmiddel. Dit zijn de vertakte schimmeldraden van paddenstoelen die landbouwafval aan elkaar hecht. Door het materiaal in mallen te laten groeien, kan het iedere gewenste vorm aannemen. Het resultaat is een 100 procent natuurlijk materiaal.

Vraag Offerte aan

Mushroom Materials

Startup Ecovative, hét gouden idee tijdens de ‘Postcode Lottery Green Challenge’ in 2008, werd gekozen uit 235 inzendingen en beloond met een half miljoen euro. Inmiddels worden de myceliummaterialen van Ecovative ingezet voor de textiel-, voedings- en verpakkingsindustrie in Noord-Amerika, Europa en Azië. Ecovative is in 2007 opgericht door twee studenten, Eben Bayer en Gavin McIntyre. Naast de gewonnen prijs in 2008 van 500.000 euro om hun product verder te ontwikkelen hielp Stichting DOEN, het investeringsfonds van de Postcode Loterij, de jaren daarna het bedrijf zich verder te ontwikkelen met investeringskapitaal uit het Postcode Lotteries Green Challenge Fund. Intussen zijn de ‘mushroom materials’ verpakkingen een alternatief voor tienduizenden piepschuim verpakkingsonderdelen. Een oplossing voor een wereldwijd probleem omdat het petrochemische product piepschuim niet kan worden afgebroken door de natuur. Helaas wordt het wel opgenomen in het ecosysteem met nanodeeltjes plastic in oceanen en zelfs de mens tot gevolg. Het natuurlijke verpakkingsmateriaal kan na gebruik worden verkruimeld en bij de composthoop worden gevoegd.

Nieuwe bijdrage wordt ingezet voor textielindustrie en vleesvervangers

Eind maart maakte Ecovative bekend dat ze een bedrag van 60 miljoen dollar ophaalde in een financieringsronde Series D onder leiding van Viking Global Investors. Een deel van de investering gebruikt het bedrijf om de productiefaciliteit op te schalen. Een ander deel zet Ecovative in om nog meer nieuwe toepassingen te ontwikkelingen voor onder andere de textielindustrie zoals een vervanger voor leerproducten. En vlees, zoals plant-based spek.

Nu maakte Ecovative bekend dat Atlast nog eens 40 miljoen dollar ophaalde in een investeringsronde series A onder leiding van Viking Global investors, met deelname van onder meer de oprichters van Applegate en Wholefoods. Hiermee komt het totaal van Atlast en Ecovative uit op 100 miljoen dollar. Met deze investering gaat het bedrijf haar producten verder ontwikkelen en via partners wereldwijd aanbieden, ook direct aan consumenten via haar merk MyEats.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws