like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Postcoderoos projecten moeten voldoen aan de Wet op het Financieel Toezicht

Van: op 15 februari 2019

zonnepanelen postcoderoos

De Wet financieel toezicht beschrijft hoe je burgers en bedrijven hoort te informeren over financiële aanbiedingen. Daaronder valt ook de deelname aan een postcoderoos project. Maar wat moet je precies doen als postcoderoos coöperatie om te voldoen aan de wet? In dit artikel dat is samengesteld door Hieropgewekt lees je wat de Wft inhoudt en welke stappen je als coöperatie moet zetten.

Iedere bestuurder en vrijwilliger van een lokale energiecoöperatie is super enthousiast over zijn projecten. Je kent ze van haver tot gort, weet hoeveel uren overleg erin zijn gaan zitten. Zowel intern als met de gemeente, dak- of grondeigenaren. En je weet hoe grondig de offertes voor de installatie en aansluiting zijn nageplozen. Dan is het moment daar om het wereldkundig te maken. Zoals een bekend gezegde luidt: “je moet het ijzer smeden als het heet is”. Zo wil je ook dat leden en potentiële leden gelijk intekenen.

Wet op het financieel toezicht

Let op! Je betreedt daarmee ook direct het terrein van de Wet op het financieel toezicht (Wft). De kans is groot dat je met de uitgifte van participaties, zonparticipaties, zonaandelen, etc., effecten aanbiedt aan het publiek. Als er sprake is van het aanbieden van effecten, dan is in beginsel een door de AFM goedgekeurd prospectus vereist. Daarop bestaan echter uitzonderingen. Een bekende en veel toegepaste uitzondering is als met de uitgifte van effecten minder dan € 5 miljoen wordt opgehaald. In dat geval geldt een vrijstelling op de prospectusplicht. Let wel: om voor die vrijstelling in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Je moet een verplicht voorgeschreven informatiedocument beschikbaar hebben. Je moet een melding doen bij de AFM. En je moet in (reclame-)uitingen de vrijstellingsvermelding voeren (de bekende banner “Let op: U belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit.”).

Stappenplan Wft bij postcoderoos project

Je hebt je dus te houden aan een aantal regels. De volgende stappen gelden voor een postcoderoos project van een energiecoöperatie waarbij de investering wordt opgebracht met participatiebewijzen die worden uitgegeven aan de leden.

1. Informatiedocument

Stel, voordat je participaties aanbiedt, het informatiedocument op conform het format van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

2. Flyer/brochure

Je kunt, naast het formele informatiedocument, ook een aparte flyer/brochure maken over je postcoderoos project, waarin op heldere en vlotte wijze het project en je aanbod verwoordt.

3. Melding

Doe voorafgaand aan het aanbieden van de participaties aan het publiek (leden en/of niet-leden) melding bij de AFM via https://www.afm.nl/nl-nl/professionals/doelgroepen/effectenuitgevende-ondernemingen/aanbieding-notering-effecten/vrijstellingsregeling.

4. Vrijstellingsvermelding

Vermeld in alle uitingen, zowel op de site als in alle brochures, flyers, op je website, etc., de waarschuwing "Let op: u belegt buiten AFM-toezicht. Geen prospectusplicht voor deze activiteit." 

Kijk op de website van Hieropgewekt voor het uitvoerige stappenplan met de links voor ondersteuning.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws