De slechte invloed van de samenleving op het milieu krijgt steeds meer media-aandacht en wordt vaker erkend als zorgwekkend. Met de provinciale verkiezingen in het vooruitzicht is klimaat een hot topic en ook de jonge klimaatstakers brengen dit issue de laatste tijd vaak onder de aandacht.
Wil jij ook je steentje bijdragen, maar kom je niet verder dan afval scheiden en je water- en energieverbruik minimaliseren? Elektrisch rijden zou een (grotere) volgende stap kunnen zijn. Misschien lijkt dat nog steeds een (dure) ver-van-je-bed-show, maar het mooie is: het wordt steeds toegankelijker!
De markt voor (tweedehands) elektrische auto’s groeit
Uit een nieuw onderzoek blijkt dat de markt voor elektrische auto’s blijft aantrekken. Het aantal aanbieders van elektrische auto’s groeit als kool en dit zal de komende jaren niet anders zijn, want de grotere, bekende automerken komen in 2019 en 2020 namelijk ook met een elektrische auto op de proppen. Daarnaast zijn er tegenwoordig ook steeds meer tweedehands modellen te verkrijgen, met elektrische auto’s voor een zachter prijsje als gevolg! Toegankelijk, toch?
Steeds meer laadpalen
Uit de ANWB’s Elektrisch Rijden Monitor 2018 blijkt dat een zogenaamd tekort aan laadpalen voor consumenten een veelvoorkomende reden is om niet voor een elektrische auto te gaan. De realiteit is dat het aantal laadpalen in 2018 ten opzichte van 2017 verdubbeld is naar 36.000 exemplaren, wat betekent dat de laadinfrastructuur van Nederland tot de beste van de wereld behoort! Zo komt het ook steeds vaker voor dat elektrische autobezitters hun keuze voor een horecagelegenheid laten afhangen van de aan- of afwezigheid van een laadpaal. Restaurants en cafés zullen hierop moeten gaan inspelen, dus het aantal laadpalen zal alleen maar blijven groeien. En wat nou als je onderweg in nood komt te zitten? Geen zorgen, je vindt steeds meer snelladers langs de snelweg. Hiermee laad je in no time je auto weer op!
Actieradius blijft groeien
Ook hebben consumenten hun twijfels over het rijbereik van elektrische auto’s. Dit is niet (meer) helemaal terecht, want naast het aantal laadpalen is ook de actieradius van de elektrische auto door de jaren heen flink toegenomen. Hierdoor kun je tegenwoordig, volgens ANWB, gemiddeld 264 kilometer rijden met een opgeladen auto. Leg ‘m ’s nachts aan de laadpaal en voilà: elke dag weer een volledig opgeladen auto!
Elektrisch rijden steeds groener door energieopslag
Naast zorgen over het aantal laadpalen en het rijbereik leeft de vraag of elektrisch rijden nou echt zo milieuvriendelijk is ook nog steeds. Een volledig elektrische auto stoot geen CO2 uit tijdens het rijden, maar het produceren van de batterij en de stroomwinning is niet bepaald milieuvriendelijk. Althans, als dit niet met zonne- of windenergie gedaan wordt. Het aantal mogelijkheden voor de opslag van elektriciteit groeit, wat betekent dat we in de toekomst steeds meer groene energie kunnen opslaan en we steeds milieuvriendelijkere auto’s kunnen bouwen!