like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Printen wordt steeds duurzamer

Van: op 25 maart 2019

Steeds meer mensen beginnen te beseffen hoe belangrijk duurzaamheid is. Zo beginnen ook grote drukkerijen hier steeds meer rekening mee te houden. Er zijn verschillende manieren waarop het printen steeds duurzamer wordt. Bij het printen zijn een aantal dingen waarop gelet moet worden: het energieverbruik, papier en inkt.

Drukkerijen kiezen er steeds meer voor om duurzaam materiaal te gebruiken of om zuiniger met het materiaal om te gaan. Hierdoor is het printen van enveloppen of brochures tegenwoordig vaak een stuk duurzamer dan voorheen. Dit moet ook wel, want drukwerk is anders erg slecht voor het milieu. Gelukkig lijken de effecten op het milieu steeds minder te worden, doordat veel drukkerijen op een duurzame manier willen gaan printen.

Fairphone 3_Staring lady

Papiergebruik

Papier is natuurlijk afkomstig van hout. Om papier te produceren moeten er dus bomen gekapt worden. Als je gaat kijken hoeveel papierwerk de meeste bedrijven wel niet hebben, dan begrijp je al snel dat er héél wat bomen puur voor papier gekapt worden. Tegenwoordig gaan de meeste mensen steeds zuiniger met papier om. Een drukkerij kan bijvoorbeeld gebruik maken van gerecycled papier. Op deze manier hoeven er geen extra bomen meer gekapt te worden. Gerecycled papier werkt net zo goed als ander papier. Het heeft dus alleen maar voordelen om gerecycled papier te gebruiken tijdens het printen! Het kan ook verstandig zijn om te kiezen voor een nét iets kleiner formaat. Als iedereen dit zou doen, dan zou dit natuurlijk al aanzienlijk schelen.

Inkt

Inkt is belastend voor het milieu en je kunt er dus beter niet te veel van gebruiken. Echter komen we er niet onderuit om inkt te gebruiken. Er zijn wel oplossingen om zuiniger met inkt om te gaan! Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om een kleiner lettertype te gebruiken. Bovendien zijn er ook lettertypes die minder inkt gebruiken. Op het internet kan je bijvoorbeeld duurzame lettertypes vinden. Ook hier scheelt het weer als je net een iets kleiner formaat kiest voor het drukwerk.

Energieverbruik

Drukkerijen die duurzaamheid belangrijk vinden, letten meestal ook goed op hun energieverbruik. Zo wordt er bijvoorbeeld voor gekozen om met zonne-energie te werken. Een drukkerij zal doorgaans vrij veel energie verbruiken. Zo zullen de meeste apparaten bijvoorbeeld continu aan het printen zijn. Gelukkig zijn er ook duurzame printers te verkrijgen, waardoor het energieverbruik omlaag gaat. Printers met een hoger rendement zullen het milieu minder belasten dan printers met een laag rendement.

 

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws