like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Purpose People: Start Foundation is constructief rebels op de arbeidsmarkt

Van: op 2 januari 2018

purpose people start foundation jos verhoeven

Start Foundation wil bijdragen aan het creëren van werk voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Dat doen ze door bestaande initiatieven te financieren en door zelf initiatieven te starten. Het hogere doel: een arbeidsmarkt waarop iedereen werk heeft dat op waarde wordt geschat. 

“Van een uitkering wordt uiteindelijk niemand beter”, is één van de controversiële meningen van Jos Verhoeven, directeur van Start Foundation. Werken is belangrijk om geld te verdienen. Maar dat is misschien niet eens het belangrijkste, volgens Verhoeven. “Werk geeft je zin in en zin aan het leven, werk zorgt voor sociale cohesie, het voorkomt dat je buiten de maatschappij valt. Dát is waar werk echt om draait.”

En precies daar zit een cruciale weeffout in de manier waarop we onze arbeidsmarkt hebben ingericht. “Alles is gericht op financiële input en output. Als je als werknemer niet van financiële toegevoegde waarde bent, pas je niet in het systeem. Terwijl je waarde op zoveel andere manieren kunt meten en definiëren.”

 

Vastgeroeste patronen en taboes

Start Foundation is succesvol. Soms worden er grote stappen ineens gezet, maar veel vaker ook kleine stapjes, die samen het verschil maken. Het gaat volgens Jos Verhoeven ook niet om de grootsheid van de beweging, maar juist om de essentiële verandering die Start Foundation teweeg kan brengen in het leven van mensen. “De investeringen die we doen wegen we zorgvuldig af”, aldus Verhoeven. “Wat is echt noodzakelijk en waar kunnen we maximaal van toegevoegde waarde zijn? Welke vastgeroeste patronen en taboes schreeuwen erom doorbroken te worden?”

 

Waarden-gedreven arbeidsmarkt

Start Foundation kiest niet voor de meest eenvoudige aanpak, maar wel voor een aanpak waarmee hun doel elke dag weer een stapje dichterbij komt. Jos: “Wij streven naar een arbeidsmarkt waar iedereen welkom is en werk heeft dat op waarde wordt geschat. De juiste waarden, welteverstaan.”

 

 

In de serie Purpose People geven we betekenisvolle ondernemers een podium. Duurzaamnieuws.nl publiceert de serie Purpose People samen met MaatschapWij.  MaatschapWij is een inspiratieplatform om Nederland socialer en duurzamer te maken. Het zet change makers, actieve burgers, rebelse ambtenaren en betekenisvolle ondernemers in de spotlights. Laat je inspireren; deel mee, denk mee, doe mee. 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht