De wereld heeft een plasticprobleem en een afvalprobleem. Die twee zijn nauw met elkaar verbonden. Recycling zou een oplossing moeten bieden. Maar nu blijkt dat gerecycled plastic daardoor nog giftiger wordt.
Sinds de jaren 1950 is er ongeveer 8 miljard ton plastic geproduceerd. In een nieuw rapport geeft Greenpeace een overzicht van de giftigheid van gerecycled plastic. Het onderzoek en internationale studies laat niet alleen zien dat slechts een klein deel (9%) van de kunststoffen ooit wordt gerecycled, maar ook dat de kunststoffen waarmee dat wel gebeurt, hogere concentraties toxische chemicaliën bevatten. Daardoor wordt hun potentiële schade aan de gezondheid van mens, dier en milieu vermenigvuldigd.
Hogere concentraties gifstoffen
Volgens het rapport bevatten gerecyclede kunststoffen vaak hogere concentraties chemicaliën zoals giftige vlamvertragers, benzeen en andere kankerverwekkende stoffen, milieuverontreinigende stoffen zoals broom- en chloordioxines, en talrijke hormoonverstoorders die veranderingen in de natuurlijke hormoonspiegels van het lichaam kunnen veroorzaken.
“De plasticindustrie – waaronder bedrijven die fossiele brandstoffen, petrochemische stoffen en consumptiegoederen produceren – blijft plasticrecycling naar voren schuiven als de oplossing voor de plasticvervuilingscrisis”, zegt Graham Forbes, die de wereldwijde plasticcampagne van Greenpeace USA leidt.
“Maar de giftigheid van plastic neemt juist toe bij recycling. Voor plastic is geen plaats in een circulaire economie en het is duidelijk dat de enige echte oplossing om een einde te maken aan de plasticvervuiling bestaat uit een massale vermindering van de plasticproductie.”
“Kunststoffen worden gemaakt met giftige chemicaliën en deze chemicaliën verdwijnen niet zomaar wanneer kunststoffen worden gerecycled. De wetenschap laat duidelijk zien dat plastic recycling een giftige onderneming is met gevaren voor onze gezondheid en het milieu in de hele recyclingstroom.”
Dr. Therese Karlsson, wetenschappelijk adviseur bij het International Pollutants Elimination Network (IPEN)
“Simpel gezegd vergiftigt plastic de circulaire economie en ons lichaam, en vervuilt het lucht, water en voedsel. We moeten geen plastic recyclen dat giftige chemicaliën bevat. Echte oplossingen voor de plasticcrisis vereisen wereldwijde controle op chemische stoffen in plastic en een aanzienlijke vermindering van de plasticproductie.”
Productie van plastic stijgt enorm
De productie van plastic zal naar verwachting verdrievoudigen tegen 2060. Daarom moeten de kunststoffen die overblijven zoveel mogelijk worden hergebruikt, terwijl er technologieën voor afvalverwijdering worden ontwikkeld waarbij het afval niet simpelweg wordt verbrand of begraven, aldus Greenpeace.
Recycling leidt ook tot meer plasticvervuiling
De plasticindustrie heeft recycling gepromoot als een belangrijke oplossing voor het groeiende probleem van plastic afval. Kunststofafval dat bestemd is voor recycling wordt nu meestal geëxporteerd door landen met hoge inkomens naar armere delen van de wereld.
Uit een andere studie blijkt nu ook dat bij recycling zelf enorme hoeveelheden microplastics kunnen vrijkomen.
Monsters van het afvalwater van een geavanceerde recyclingfabriek in het Verenigd Koninkrijk lieten zien dat de microplastics die in het water vrijkwamen 13% van het verwerkte plastic bedroegen.
De fabriek zou tot 75 miljard plastic deeltjes kunnen lozen in elke kubieke meter afvalwater. Die schatting is voor een fabriek waar een filter is geïnstalleerd.
Gevaar voor de gezondheid
De resultaten toonden ook hoge niveaus van microplastics in de lucht rond het recyclingbedrijf, met 61% van de deeltjes van minder dan 10 micron groot. Deeltjes van minder dan 10 micron worden in verband gebracht met menselijke ziekten.
De studie, gepubliceerd in het Journal of Hazardous Material Advances, suggereert dat de recyclingfabriek tot 2.933 ton microplastics per jaar uitstootte voordat het filtersysteem werd ingevoerd, en tot 1.366 ton daarna.
Wereldwijd wordt ongeveer 9% gerecycled van de 370 miljoen ton plastic die wordt geproduceerd.
Bronnen:
The Guardian, gerecycled plastic, recycling van plastic