like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Restaurantkeukens worden circulair met een wormenhotel

Van: op 25 oktober 2017

wormenhotel

In Amsterdam worden dagelijks 22 vrachtwagens aan GFT-afval naar de verbrandingsoven gereden. Doodzonde, want er kan op simpele wijze compost van gemaakt worden. Daarom gaat het initiatief Le Compostier samenwerken met restaurants en hotels om hun GFT-afval in te zamelen voor compost als grondstof voor voedselproductie en grondbemesting. In de zogeheten wormenhotels zorgen wormen voor een versnelde omzetting van GFT afval naar compost.

De Circulaire Voedselketen in de Stad

Bij restaurants zoals As wordt veel zorg en aandacht besteed aan de inkoop van kwaliteitsproducten voor optimale smaak. De afnijsels, schillen en andere resten van de verwerkte groente en fruit worden tot op heden nauwelijks als afzonderlijke
afvalstroom opgehaald of verwerkt in de Gemeente Amsterdam. “En dat is erg jammer, want met dezelfde zorg voor de bereiding van de gerechten kan er van de overblijfselen een waardevolle grondstof worden geproduceerd,” aldus oprichter van Le Compostier Rowin Snijder. “Door de resten tot compost te verwerken kunnen we op goedkope en efficiente wijze een keten sluiten op weg naar een circulaire stad. Zo komt de mest weer terecht in de tuin van het restaurant of het wordt teruggeleverd aan lokale voedselproducenten”.

Compost a la Carte

Le Compostier ontwikkelde het afgelopen jaar speciaal voor restaurants een nieuw wormenhotel dat aansluit bij de professionele keuken. Om de wormenhotels te realiseren gaat op 25 oktober de crowdfundcampagne ‘Compost à la Carte’ van start. Het doel van deze Crowdfunding is om in 2018 bij 10 restaurants een wormenhotel te installeren die in totaal circa 40.000 kg gft-afval redeen uit de afvalbak. Een jaar lang kunnen de restaurants middels deze pilot ervaren hoe het is om een wormenhotel om de hoek van de keuken te hebben staan. De opbrengst van de crowdfunding wordt gestoken
in de bouw en plaatsing van de eerste wormenhotels voor o.a. Restaurant As en Scandinavian Embassy. U steunt dit project al vanaf 5 euro en kiest in welk restaurant de wormen aan het werk mogen. Of voor een beetje meer kunt U met de bouwtekening van Le Compostier zelf een wormenhotel bouwen voor uw eigen straat. Kijk voor meer informative op www.voorjebuurt.nl/wormenhotel

 

Buurtcomposteren werkt

Het concept van composteren is al eeuwenoud, en sinds drie jaar blijkt het ook in de stadse buurten van Amsterdamse een groot success. Op diverse locaties staan inmiddels wormenhotels die gerund worden door en voor de buurt. Omwonenden kunnen hier een deel van hun GFT-afval kwijt, en in ruil daarvoor ontvangen ze een aantal maanden later mest voor hun (moes)tuin en de planten.

 

Over Le Compostier

Le Compostier ontwerpt en bouwt ecosytemen (wormenhotels) waarin groente- en fruitresten worden omgezet tot een rijke voeding voor de bodem. De wormenhotels worden gebruikt bij buurtcompost projecten, scholen, restaurants en kantoren. Daarnaast geven wij ondersteuning bij het composteren zodat het proces goed verloopt. Met workshops en lezingen verspreiden wij informatie over het opzetten van buurtcompostprojecten of het starten van composteren aan huis bij bedrijven en instellingen. Klanten van Le Compostier zijn o.a. Gemeente Amsterdam, Gemeente Amstelveen, Gemeente Diemen en Milieudefensie. Le Compostier werkt voor de realisatie van haarprojecten samen met Stichting Het Groene Leven Lab en StadsOogst Compost Coöperatie.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws