like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Rode paprika is nu van Syngenta

Van: op 23 oktober 2014

rode paprika van SyngentaHet octrooi op de rode paprika is in handen van het Zwitserse bedrijf Syngenta en betreft de resistentie tegen wittevlieg. Die eigenschap komt bij wilde paprika’s gewoon in de natuur voor. Maar met het octrooi krijgt Syngenta de eigendomsrechten over alle paprika (en peper)zaden, -planten en -vruchten die een natuurlijke afweer hebben tegen witte vlieg. Bionext verzet zich samen met een internationale coalitie tegen dit octrooi. De organisaties willen dat de Europese octrooiwetgeving wordt aangepast zodat dit soort octrooien in de toekomst niet meer mogelijk zijn.

De actie wordt ondersteund door de biologische supermarktketen EkoPlaza. Erik Does, algemeen directeur EkoPlaza: ‘Het kan niet zo zijn dat bedrijven zich natuurlijke eigenschappen in planten of dieren toe-eigenen. De natuur is van ons allemaal en dat moet zo blijven. Wij ondersteunen de strijd tegen het octrooi met 10% van het totale aankoopbedrag van rode paprika’s in de actieweken.’

Fairphone 3_Staring lady

In actie met EkoPlaza

Wie tussen 15 en 28 oktober biologische paprika’s koopt bij EkoPlaza, draagt € 1,- per kilo bij aan de actie van Bionext tegen het octrooi op de rode paprika.  De actie staat symbool voor een omvangrijk probleem: natuurlijke eigenschappen van planten worden steeds vaker als ‘uitvinding’ vastgelegd in een octrooi. Bionext wijst deze ontwikkeling af omdat het de innovatie in de verdeling belemmert en kleine zaadbedrijven uit de markt gedrukt worden.

Bionext is blij met de steun van EkoPlaza en andere bedrijven in de biologische sector. Maaike Raaijmakers, projectleider: ‘Met octrooien op eigenschappen van klassiek veredelde planten versterken bedrijven zoals Syngenta en Monsanto hun machtspositie in de wereldwijde zaadhandel. De strijd hiertegen kost veel tijd en geld. Door de actie van EkoPlaza horen al hun klanten over dit grote probleem en kunnen we gezamenlijk een vuist maken.’

Op www.bionext.nl/hartvoorbiodiversiteit is te lezen op welke manieren je nog meer kunt meedoen aan de acties.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. henk schreef:

    Dit kan niet waar zijn! Zijn diegenen, die door ons als wereldbewoners, aangesteld zijn helemaal door de honden besnuffeld. Planten, dieren, bacterien, schimmels, virussen zijn onderdeel van de evolutie. Dus ook de genen waaruit iedere vorm van leven is opgebouwd.Het overdragen van het eigendomsrecht aan anderen dan de wereldbewoners is een misdaad tegen de mensheid en de schepping. Hoelang moeten wij deze roversbende nog dulden?