De Nederlandse inspanningen voor schone kooktoestellen in ontwikkelingslanden leveren in 2020 een broeikasgasreductie op die qua omvang vergelijkbaar is met de verwachte resultaten van het Energieakkoord. Stichting HIER klimaatbureau roept de Tweede Kamer vandaag in een brief op om de financiering van programma’s gericht op deze kooktoestellen voort te zetten.
Sible Schöne, directeur van het HIER klimaatbureau: “Het is onzeker of de financiering van programma’s voor schone kooktoestellen de komende jaren wordt voortgezet. Maar als er één manier is waarop een effectieve aanpak van het klimaatprobleem gecombineerd kan worden met verbetering van de gezondheid en armoedebestrijding dan zijn het schone kooktoestellen. Juist op korte termijn liggen hier grote kansen. En juist op dit onderwerp spelen Nederlandse partijen internationaal gezien een belangrijke rol.”
Koken op open vuur veroorzaakt meer sterfgevallen dan aids, malaria en tbc bij elkaar
Bijna drie miljard mensen koken nog iedere dag op open en/of vervuilend vuur. Dat heeft een enorme impact op de gezondheid, het klimaat en de sociale ontwikkeling van met name vrouwen en kinderen in ontwikkelingslanden. Volgens de World Health Organization (WHO) sterven wereldwijd jaarlijks 4,3 miljoen mensen aan de gevolgen van de gezondheidsproblemen die koken op open vuur veroorzaakt. Dat is meer dan aids, malaria en tbc bij elkaar. Schonere kooktoestellen gestookt op biomassa produceren veel minder rook en kunnen tot 60% besparen op het gebruik van biomassa; toestellen op biogas zijn zelfs rookvrij en kunnen tot 100% besparen op het gebruik van biomassa.
Closing the gap: één schoon kooktoestel bespaart net zoveel CO2 als tien zonnepanelen
Eén schoon kooktoestel op biomassa bespaart voor enkele tientallen euro’s ruim één ton CO2. Dat is vergelijkbaar met tien zonnepanelen. Schöne: “Het is nu al duidelijk dat de toezeggingen van landen tijdens de aankomende VN Klimaatconferentie in Parijs in december onvoldoende zijn om de tweegradendoelstelling nog enigszins in zicht te houden. Uiteraard zijn er extra inspanningen nodig van de rijke en snelgroeiende landen om hun binnenlandse uitstoot te beperken. Schone kooktoestellen zijn een relatief goedkope optie om op korte termijn ook in armere ontwikkelingslanden een belangrijke bijdrage te leveren aan het dichten van de kloof.”
Nederland realiseert 10 miljoen schone kooktoestellen in ontwikkelingslanden
Eind 2014 hebben dertien Nederlandse publieke, private en ontwikkelingsorganisaties zich verenigd in de Dutch Approach for Clean Cooking Solutions. Deze partijen hebben gezamenlijk een toezegging voor in totaal 10 miljoen zuinige kooktoestellen gedaan met een geschatte broeikasgasreductie van bijna 12 Mton. Ter vergelijking, de verwachte opbrengst van het Energieakkoord bedraagt een reductie van 13 – 17 Mton. Zie voor onderbouwing de brief van het HIER klimaatbureau aan de Tweede Kamer.
Schone kooktoestellen symbool van verantwoorde klimaatcompensatie
Tenminste 10 procent van de doelstelling van de Dutch Approach for Clean Cooking Solutions zal volgens plan gerealiseerd worden via de vrijwillige markt voor klimaatcompensatie. Om dat te bereiken hebben het HIER klimaatbureau en de drie belangrijkste Nederlandse aanbieders van klimaatcompensatie het platform COOX4Climate opgericht. Via COOX4Climate kunnen burgers en organisaties hun CO₂-uitstoot compenseren door te investeren in schone kooktoestellen in arme landen. Doel is om schone kooktoestellen tot symbool te maken van verantwoorde klimaatcompensatie.