Een Scope 10-keuring is niet meer weg te denken voor iedere ondernemer met een bedrijf dat gebruikmaakt van elektrotechnische installaties. Deze keuring richt zich namelijk specifiek op de brandveiligheid van dit soort installaties in bedrijfspanden, maar ook in industriële omgevingen en in zonne-energiesystemen.
Ondanks het feit dat het aantal bedrijfsbranden de afgelopen jaren gelukkig dalen, is en blijft het essentieel om hier aandacht aan te besteden als ondernemer. Zo’n keuring van een elektrotechnische installatie mag alleen worden uitgevoerd door een gecertificeerde inspecteur. In dit artikel vertellen we je meer over de Scope 10-keuring en hoe zo’n keuring precies uitgevoerd wordt.
Wat houdt een Scope 10-keuring precies in?
Er zijn verschillende inspecties die uitgevoerd kunnen worden om zo de veiligheid op de werkvloer te controleren. De Scope 10-keuring is een specifieke keuring waarbij er gekeken wordt naar de brandveiligheid van elektrotechnische installaties en alle apparaten, machines en kabels die daarop aangesloten zijn. Het grootste doel hierbij is om te kijken of een installatie veilig en betrouwbaar is. Daarbij investeren bedrijven die deze keuring laten uitvoeren in duurzaam ondernemen, omdat ze hun installaties regelmatig na laten kijken. Op deze manier kunnen eventuele defecten vroegtijdig worden opgespoord, zodat apparaten en installaties veel langer mee kunnen gaan.
Hoewel zo’n keuring niet verplicht is, wordt het wel aangeraden om erin te investeren als ondernemer. Dit natuurlijk met oog op de veiligheid op de werkvloer en voor je medewerkers. Ook kan zo’n keuring nodig zijn om bijvoorbeeld een brandverzekering af te sluiten; sommige verzekeraars stellen een Scope 10-keuring verplicht, zodat ze zeker weten dat je er alles aan doet om bedrijfsbrand te voorkomen. Deze keuring wordt vaak uitgevoerd wanneer nieuwe installaties worden uitgevoerd, maar het is ook zeker raadzaam om dit eens in de zoveel tijd te laten doen. Dit gebeurt altijd door een professionele inspecteur die onafhankelijk is en gecertificeerd is.
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan met een donatie. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Voorbereiding van een Scope 10-keuring
Zo’n inspecteur moet zich houden aan verschillende stappen van een Scope 10-keuring, waarbij hij of zij alle elektrische componenten controleert, zoals de bedrading en de werking van de apparaten. Maar: voor zo’n Scope 10-keuring is een goede voorbereiding nodig van zowel de inspecteur als de ondernemer waar de keuring wordt uitgevoerd.
Plan de keuring op een dag met aanwezigheid van juiste personen
Wanneer je een afspraak maakt voor een Scope 10-keuring moet je dit doen op de dag dat de contactpersoon van de afspraak aanwezig is. Ga hierbij altijd voor iemand die het meeste verstand heeft van de apparaten en installaties die bij het bedrijf te vinden zijn. Uiteraard kun je hierbij ook meerdere personen als contactpersoon opgeven, maar zorg er dan wel voor dat ieder persoon aanwezig is op de dag van de keuring. Dat is handig, omdat zij de inspecteur kunnen begeleiden tijdens de keuring en door het bedrijf.
Houd rekening met je eigen planning
Waar je ook zeker aan moet denken tijdens het maken van de afspraak met een inspecteur is dat je moet kijken naar je eigen zakelijke planning. Een dergelijke inspectie vindt altijd doordeweeks plaats tussen 06.00 uur en 18.00 uur. Tijdens een Scope 10-keuring mag er geen spanning op de systemen staan, wat betekent dat alle elektrotechnische installaties tijdelijk uitgeschakeld moeten worden. Dit houdt in dat je niet je dagelijkse werk kunt uitvoeren. Kies daarom altijd voor een dag en een tijd die het beste uitkomen voor je bedrijf, zodat je geen belangrijke (productie)tijd verliest en de impact zo beperkt mogelijk blijft.
Zorg ervoor dat de inspecteur het werk kan doen
Ook moet er worden gezorgd voor het verzamelen van de juiste documenten voor de keuring, zoals eventuele eerdere keuringsrapporten en elektrische schema’s van elektrotechnische installaties. Ook kunnen gebruiksinstructies van apparaten en machines van pas komen. Zorg er als ondernemer ook voor dat de toegang tot de installaties goed geregeld is. De inspecteur moet zonder problemen toegang hebben tot alles. In andere woorden: maak het de instructeur zo makkelijk mogelijk, zodat hij of zij snel en effectief het werk kan doen.
Zo verloopt de Scope 10-keuring door een inspecteur
Na een goede voorbereiding is het tijd voor de Scope 10-keuring. Zo’n keuring begint altijd met een visuele inspectie van de installatie en alles dat daarbij hoort. Er wordt gekeken naar de bedrading, hoe deze gelegd is en of er geen beschadigingen zijn. Ook wordt er nagegaan of de stopcontacten, schakelaars en meer volgens de regels en de normen zijn aangesloten. Verder zal de inspecteur controleren of de aarding goed is en of alle schakelsystemen goed functioneren. Het is hierbij van belang dat het geheel goed beschermd is tegen eventuele kortsluiting en overbelasting.
De inspecteur controleert natuurlijk niet alleen visueel. Er worden ook verschillende metingen en tests uitgevoerd om zo te kijken hoe de elektrische installaties in elkaar zitten. Hij of zij gebruikt bijvoorbeeld een spanningsmeter, een aardingstester en een isolatieweerstandsmeter om spanning, weerstand van de aarding en de isolatie van de bedrading te onderzoeken. Op basis van deze visuele inspectie en de metingen stelt hij of zij een gedetailleerd rapport op via een Scope 10 app of op papier. Hierin staan alle resultaten, inclusief eventuele afwijkingen zodat er stappen ondernomen kunnen worden om de installaties brandveilig te maken. Na deze correcties vindt meestal een herkeuring plaats om zo alsnog aan de eisen te voldoen.
Waarom is het uitvoeren van een Scope 10-keuring zo belangrijk?
De grootste reden om regelmatig een Scope 10-keuring uit te voeren, is omdat je de brandveiligheid van elektrotechnische installaties in je bedrijf wil waarborgen. Met zo’n keuring ontdek je namelijk vaak tijdig of er ergens een gebrek of een defect in het systeem zit, waardoor je eventuele branden of andere ernstige ongelukken met elektriciteit kunt voorkomen. Met een Scope 10-keuring zorg je voor een veilige werkomgeving die van groot belang is voor je werknemers. Sterker nog: volgens de Arbowet moet je hier als werkgever voor zorgen, zodat iedereen op een veilige manier zijn of haar werk kan uitvoeren.
Daarbij kan een verzekeraar het je verplicht stellen om een dergelijke keuring te laten doen, omdat je anders geen brandverzekering voor je bedrijf krijgt. Verzekeraars doen dit om er zo zeker van te zijn dat ondernemers investeren in de brandveiligheid van hun bedrijf. Nu er alsmaar meer bedrijven in Nederland zijn die duurzamer willen ondernemen, zien we dat dat ook een grote rol speelt bij het uitvoeren van dit soort inspecties. Met dergelijke keuringen investeer je namelijk in het behoud van je installaties, apparaten en machines, zodat je ze niet om de zoveel tijd hoeft te vervangen. Een defect hier en daar op tijd opsporen is namelijk beter dan de boel vervangen op het moment dat het te laat is. Dat is goed voor de wereld én je portemonnee!