like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Shell stopt olieboringen in Alaska

Van: op 28 september 2015

noordpool olieShell stopt met zoeken naar olie en gas in de zeebodem bij Alaska, zo maakte het bedrijf bekend. Aanleiding voor het besluit zijn de teleurstellende resultaten van de proefboringen. Dat maakt het voor nu en de nabije toekomst niet rendabel om door te gaan, aldus Shell. Het bedrijf wees daarbij ook op de hoge kosten en strenge regels die komen kijken bij olieboringen in het gebied.

Shell had ook geen tijd meer om verder te zoeken, want vergunning om naar olie te zoeken liep op 28 september af. Shell zal de boorput afsluiten en zijn vloot aan schepen terugtrekken. In het persbericht meldt Shell dat het voorlopig ook zal afzien van verdere activiteiten in de ijszee ten noorden van Alaska. Shell noemt drie redenen: het teleurstellende resultaat van de boring, de hoge kosten en de wispelteurige Amerikaanse regelgeving.

BES LED

Over de financiële impact deed Shell nog geen nadere mededelingen. Wel kondigde het bedrijf afschrijvingen aan op bezittingen in Alaska. Die staan voor in totaal 3 miljard dollar (2,7 miljard euro) op de balans. Daarnaast staat voor 1,1 miljard dollar aan toekomstige contracten in de boeken.

Shell heeft tot nu toe in totaal zo'n 6 tot 7 miljard in Alaska geïnvesteerd, onder meer voor het opkopen van de concessies, het doen van voorbereidend onderzoek om alle vergunningen rond te krijgen en aan operationele kosten. Shell deed al eerder, in 2012 boringen, maar moest die toen ook zonder resultaat afblazen. Meer moet duidelijk worden bij de presentatie van de derdekwartaalcijfers, eind oktober. Genoeg tijd dus nog om van de aandelen af te komen.

Als dat bedrag in zonnepanelen was geïnvesteerd, zouden dat 35 miljoen panelen zijn, die samen jaarlijks 7 miljard kWh  aan stroom produceren, genoeg voor 2 miljoen gezinnen, zo rekende de redactie uit op de achterkant van een leeg olievaatje. Dat is elk jaar 420 miljoen euro aan stroom, minstens 20 jaar lang, oftewel minimaal 8,4 miljard aan opbrengst. De kosten van de panelen hebben we berekend tegen consumentenprijzen, dus de werkelijke opbrengst kan aanzienlijk hoger zijn.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Broekhuizen schreef:

    Dat de druk van buiten een grote rol heeft gespeeld is duidelijk. Shell miskende de tijdgeest en meende dat boren op de Noordpool viel onder business as usual. De buitenwereld heeft het bedrijf gecorrigeerd. Dit besluit was onvermijdelijk.
    Het wordt tijd dat de top van Shell gaat inzien dat blijven zitten op het huidige business model een doodlopend spoor is. De vraag is of ze nog op tijd zijn om de overname van BG af te blazen. Door te investeren in duurzame technologie en de energietransitie heeft het bedrijf weer toekomstperspectief en kan het aandeelhouderswaarde creëren.
    Zie http://www.devergetenoplossing.nl/het-boek/