Het bestuur van Shell adviseert zijn aandeelhouders om tegen de Follow This klimaatresolutie te stemmen met een nieuw argument: na “onverstandig” (2016), “onredelijk” (2017), en “onnodig” (2018, 2020, en 2021) noemt Shell emissie-reductiedoelen voor 2030 in lijn met Parijs ditmaal “onrealistisch” in de agenda van de aandeelhoudersvergadering van 24 mei, pagina 7 die vandaag is gepubliceerd (volledige tekst klimaatresolutie op pagina 6 of hier).
“We verwachten dat opnieuw meer beleggers voor onze klimaatresolutie zullen stemmen,” reageert Mark van Baal van Follow This, “omdat steeds meer beleggers zich realiseren dat Shell zich niet uit zichzelf committeert aan het Parijsakkoord.”
In 2021 zijn de stemmen voor deze resolutie meer dan verdubbeld tot 30% (14% in 2020; in 2016 stemde slechts 2,7% voor), ondanks Shells claim in lijn met Parijs te zijn. Ondertussen dringt een toenemend aantal investeerders aan op wetenschappelijk onderbouwde emissiereductiedoelstellingen, dat wil zeggen diepe reducties in absolute emissies in 2030. Onlangs kondigden 9 van de 10 grootste Nederlandse beleggers aan dat zij voor alle klimaatresoluties zullen stemmen (zie onderstaande verklaringen).
“Volgens Follow This is het nog steeds realistisch dat Shell de leiding te neemt en floreert in de energietransitie, maar steeds meer beleggers verliezen hun geduld.”
“Als Shell de energietransitie nog veel langer zou uitstellen, wordt het behalen van de Parijs inderdaad onrealistisch. Steeds meer beleggers willen dat oliemultinationals niet langer op de rem blijven staan en stemmen daarom voor klimaatresoluties.”
In april en mei zullen 10 klimaatresoluties die vragen om met CO2-emissiereductiedoelstellingen in lijn met Parijs ter stemming op de aandeelhoudersvergaderingen van 10 olieconcerns (tabel hieronder).
CA100+: geen enkele olieconcern heeft tussentijdse doelstellingen in lijn met Parijs
In tegenstelling tot de verklaring van Shell, waarin staat dat het bedrijf “ambitieuze doelstellingen heeft vastgesteld die in overeenstemming zijn met de 1,5°C-doelstelling van het Parijsakkoord,” is de meest recente benchmark van CA100+, de wereldwijde alliantie van 700 beleggers ($68 biljoen aan belegd vermogen), glashelder: ondanks de doelstellingen voor netto-nul in 2050 heeft geen enkel olieconcern emissiereductiedoelstellingen voor 2030 en investeringsplannen die in lijn zijn met het doel van het Parijsakkoord om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C.
Olieconcern claimt in lijn te zijn met Parijs terwijl het een klimaatresolutie afwijst die daar juist om vraagt
“Als Shell echt zou geloven dat het bedrijf in lijn met Parijs is, zou het de aandeelhouders gewoon kunnen vragen om voor de Follow This klimaatresolutie te stemmen. De resolutie vraagt niet meer en niet minder dan emissiereductiedoelen in lijn met Parijs.”