like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Stille warmtepomp kan energieverbruik woning halveren

Van: op 22 juni 2017

warmtepompMet een fluisterstille warmtepomp die woningen per kamer kan ventileren, koelen en verwarmen denken Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) en Teamwork Technology een enorme energiebesparing te kunnen realiseren in de bestaande Nederlandse woningvoorraad. Daarnaast kan gebruik van de warmtepomp 10 tot 15 procent aan bouwkosten besparen als woningen worden gerenoveerd.

De revolutionaire warmtepomp werd gepresenteerd tijdens het symposium ‘Innoveren doe je samen' in Alkmaar, waar de nieuwe Incubator Duurzame Energie Alkmaar (IDEA) werd gelanceerd. Hierin werken partijen als Hogeschool InHolland, ECN en Teamwork Technology samen om vernieuwende en innovatieve ideeën te ontwikkelen tot succesvolle producten en bedrijven. De warmtepomp is het eerste product dat IDEA op de markt brengt. De bedoeling is om hiervoor een bedrijfsplan te maken, financiering aan te trekken en een jong bedrijf in de regio op te starten.

Efficiëntie door elke kamer apart te ventileren

Omdat 30 procent van alle opgewekte energie in Nederland wordt verbruikt in huishoudens, zet de overheid fors in op het energiezuiniger maken en duurzaam renoveren van bestaande woningen. Het compleet isoleren en kierdicht maken van woningen leidt echter tot slechte isolatie en gezondheidsklachten. Het centrale klimaatsysteem dat in nieuwe woningen wordt toegepast is meestal te duur en te ingewikkeld voor bestaande woningen, bijvoorbeeld omdat er nieuwe ventilatiekanalen door het hele huis aangelegd moeten worden. Beter is het om decentrale systemen toe te passen die elke kamer apart ventileren. Teamwork Technology, dat innovatieve producten voor nieuwe bedrijven ontwikkelt, zocht naar nieuwe technologie op dit gebied en kwam uit bij ECN. Daar wordt al jaren gewerkt aan nieuwe soorten warmtepompen om energie te besparen in de procesindustrie. ECN was al langer op zoek naar een partner die deze technologie geschikt wilde maken voor kleinschaligere toepassingen, zoals verwarming van woningen en kantoren.

 

Energiekosten kunnen gehalveerd worden

De technologie van ECN is geschikt voor ventilatie, verwarming en koeling en levert een verwachte energiebesparing op van 50 procent ten opzichte van een standaardwoning.Teamwork Technology en ECN zullen een nieuwe unit ontwikkelen die, net als de vroegere gevelkacheltjes, in of tegen de gevel geplaatst kan worden. De units verzorgen ventilatie, maar verwarmen de lucht ook na met een elektrisch aangedreven warmtepomp. Dit betekent dat de woningen geen aardgas meer nodig hebben en de energiekosten gehalveerd worden ten opzichte van een gasgestookte verwarming. Voordat het zover is, zullen Teamwork Technology en ECN zich met name richten op het verlagen van de productiekosten. “Een eerste prototype is altijd te duur, we zoeken nu naar mogelijkheden om de productiekosten om laag te krijgen”, aldus Sjoerd Wittkampf van ECN.

 

Doorvertaling naar de industrie

De warmtepomp werkt volgens het principe van thermo-akoestiek, een techniek waarin ECN tot de wereldtop behoort. Hierbij worden laagfrequente geluidsgolven in gas gebruikt om warmte op te pompen naar de gewenste temperatuur. Een voordeel daarvan is dat de warmtepomp zo kan worden ontworpen dat deze, ondanks dat er geluid wordt gebruikt om warmte te pompen, dit aan de buitenkant niet te horen is. ECN werkt op dit moment nauw samen met Bronswerk Heat Transfer om volgens dit zelfde principe een warmtepomp te ontwikkelen waarmee restwarmte in de industrie hergebruikt kan worden. Volgens ECN kan de ervaring die nu in de woningbouw wordt opgedaan waardevolle informatie opleveren voor een snellere introductie van dergelijke warmtepompen in de industrie. Omdat er door gebruik van de units in bestaande woningen geen grote ventilatieleidingen en schachten door het gehele gebouw nodig zijn, is een besparing van 10-15 procent aan bouwkosten mogelijk.

Kijk hier voor meer informatie over warmtepompen.

 

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Duurzame Fred schreef:

  Wat ik niet begrijp is wat zijn de kosten voor een dergelijk centraal systeem, waar de bewoner zelf thuis de leidingen aanlegd. Het kan ook bedacht worden het in fase uit te voeren. Eerst de woonkamer met hoofdslaapkamer, en een jaar later 2 overige slaapkamers met badkamer te realiseren.

  Zo heb ik het ook met de zonnepanelen (in termijnen) gedaan. Dertien jaar geleden zonnepaneelsysteem 1, 3 jaar geleden zonnepaneelsysteem 2 geplaatst, vorig jaar dakraam verplaatst voor de zonne-collector. Nu ga ik sparen voor de Tesla accu die in 2019 wilt betellen, zodat ik nog steeds kan salderen. 🙂

 2. Erwin Odendaal schreef:

  Moet ‘[…] leidt echter tot slechte isolatie en gezondheidsklachten.’ soms ‘[…] leidt echter tot slechte ventilatie en gezondheidsklachten.’ zijn?

 3. marnix schreef:

  Dit wordt de gevelkachel 3.0.
  Nu ruimteventilatie (inclusief wtw neem ik aan) en elektrische hoog-COP warmtepompkachel ineen. Dit kan in elk oud huis (waar de dichtgemetselde gevelkachelgaten weer open moeten en de ramen dicht) toegepast worden. Vergeet niet te isoleren.
  kan eindelijk het gas het huis uit, de ketel vervangen door een vacuumgeisoleerde zonnestroomboiler voor de douche.
  enorme potentie dus, mits geen 3000 euro per unit.
  Kan dit niet ook al bedacht worden met bestaande warmtepompjes?

 4. Leo van der Heijden schreef:

  Het is niet echt nieuw, DWTW: decentrale warmteterugwinning. Kijk bijvoorbeeld op http://www.climarad.nl/