like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Stro bruikbaar als schone brandstof

Van: op 22 oktober 2013

De rol van stro in energieproductie wordt sterk onderschat, zeggen onderzoekers in Leipzig. Het afvalproduct van de landbouw kan miljoenen Duitse gezinnen van stroom voorzien.Stro is een van de belangrijkste afvalproducten van de landbouw. In Duitsland alleen al wordt jaarlijks zo'n 30 miljoen ton stro geproduceerd, en dat wordt tot nog toe nauwelijks aangewend voor energieproductie. Zonde, besluiten de onderzoekers in het tijdschrift Applied Energy, want het energiepotentieel is indrukwekkend.

Als het stro wordt afgetrokken dat wordt gebruikt in stallen en als meststof op de velden, blijft tussen de 8 en 13 miljoen ton over die perfect geschikt is voor de productie van duurzame energie. Het Duitse stro kan elektriciteit leveren voor 1,7 tot 2,8 miljoen gezinnen en daarbovenop verwarming voor nog eens 2,8 tot 4,5 miljoen huishoudens.

Fairphone 3_Staring lady

Bij de verbranding van het stro komen weliswaar broeikasgassen vrij, zeggen de onderzoekers, maar die liggen een pak lager dan bij fossiele brandstoffen. Afhankelijk van het gebruik voor de productie van elektriciteit, warmte of biobrandstoffen ligt de uitstoot 73 tot 92 procent lager dan bij fossiele brandstoffen.

"Het stro kan het beste gebruikt worden in grote centrale warmtecentrales en/of gecombineerde centrales die stroom en warmte produceren voor een milieuvriendelijk gebruik", zegt Armin Vetter van het Thüringse Landbouwinstituut, die al zeventien jaar onderzoek doet naar het potentieel van stro.

Volgens de onderzoekers kan de technologie het beste ontwikkeld worden in de regio's die al over geschikte centrales beschikken. Ze kijken daarbij naar Denemarken als voorbeeld: daar wordt al vijftien jaar ingezet op een beter gebruik van stro. Het land produceert jaarlijks meer dan 5 miljard kilowatt uit stro.

Bron: IPS

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Reacties: (4)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. martien spitzen schreef:

  Helemaal eens met voorgaande reacties.
  Niet verbranden dus, maar (na gebruik) terug geven aan moeder Aarde.

 2. Jose schreef:

  Helemaal eens met de eerdere opmerkingen. Hoe lang gaan we nog door met de bodem leegplunderen? Wanneer komt het besef dat we het van die bodem moeten hebben? Een gezonde, vruchtbare bodem biedt een plant=ons eten! meer kans tot overleven. Dus laat liggen dat stro!
  Bovendien kan ik het niet rijmen met de stijgende stroprijzen voor bodembedekking in stallen. Dat lijkt me nog altijd beter dan er energie mee op te wekken.

 3. HEIN ABERSON schreef:

  Het lijkt me weer zo’n slag in de lucht opmnerking een zo waardevol landbouwprodukt als stro , te verbranden als een eenmalige bijdrage aan onze energiebehoefte.
  Naast de grote voordelen die stro heeft voor onze bodem vruchtbaarheid. en waar het als eerste optie voor zou moeten worden gebruikt, komen er daarnaast mogelijkheden in zicht om stro te gebruiken in de bouw, en daarmee een volhoudbaar ( duurzame) bestemming te geven.

 4. Jan Juffermans schreef:

  Wellicht is het beter al dat stro weer in de grond te ploegen, om de bodem gezond te houden. Anders vindt ongetwijfeld verarming plaats. En waarmee wordt dan weer bemest? Kunstmest wellicht, waarvoor veel energie nodig is, en de bodemkwaliteit niet bepaald verbetert?