like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Studenten willen minder Shell op hun universiteit

Van: op 11 juni 2019

breekmetshell

Studenten zijn de inmenging van Shell op hun universiteit zat. Daarom kondigen ze een nieuwe campagne aan om de invloed van de fossiele reus aan de kaak te stellen. Met deze campagne, onder de naam BreekMetShell, roepen ze hun universiteitsbestuur op de innige relatie met Shell te verbreken. De studenten accepteren niet langer dat hun universiteit gebruikt wordt om het imago van Shell op te poetsen.

De campagne werd afgetrapt met performances op het Science Park in Amsterdam en op de TU Delft: een student verkleed als Shell-medewerker besmeurde studenten verkleed als onderzoekers met olie terwijl een andere "Shell-medewerker" een toast uitbracht aan alle universiteiten die een innige relatie met Shell hebben. 

Invloed op universiteiten

Een groot aantal Nederlandse universiteiten heeft een nauwe band met Shell, blijkt uit onderzoek van Fossielvrij NL. Shell is bijvoorbeeld de grootste corporate sponsor voor onderzoeksprojecten op de TU Delft en financiert PhD posities. Ook hebben (ex-)Shell-werknemers invloedrijke bestuursfuncties op verschillende Nederlandse universiteiten. De Amsterdam Business School van de Universiteit van Amsterdam werkt nauw samen met Shell aan verschillende cursussen en projecten. In het Energy Delta Institute werkt de RUG samen met onder andere GasTerra, de Nederlandse Gasunie, Gazprom en Shell. Eerder al werd er onderzoek gedaan naar de Rotterdam School of Management (RSM) in Rotterdam, waaruit schokkende feiten naar voren kwamen over de nauwe band tussen de RSM en meerdere fossiele bedrijven. 

“Ik ben erg geschrokken van de invloed die Shell heeft op mijn universiteit. De TU Delft geeft zelf toe dat Shell richting geeft aan de wetenschap door vooral onderzoek naar oliewinningstechnieken en verwerkingstechnieken te financieren. Terwijl er juist miljarden geïnvesteerd moeten worden in schone alternatieven! Daarom kom ik in actie om mijn universiteit tot verantwoording te roepen en de band met Shell te verbreken,” zegt Jurian Groen, Student MST (TU Delft)

Imago oppoetsen

De kritiek van de Fossielvrij universiteitsgroepen op de samenwerking met Shell is tweeledig: de studenten zijn kritisch over de invloed die Shell uitoefent op hun universiteit, en willen daarnaast niet dat hun universiteit zich laat lenen om het imago van Shell op te poetsen.

“Om ongestoord door te gaan met zijn vervuilende praktijken werkt Shell heel hard aan zijn imago. De multinational werkt samen met bijvoorbeeld musea, kennisinstellingen, overheidsinstellingen en dus ook met veel Nederlandse universiteiten,” zegt Liset Meddens van Fossielvrij NL. “Het is onacceptabel dat universiteitsbesturen zich laten lenen om Shell’s imago op te poetsen.”

Groeiend verzet tegen Shell

Het begin van de BreekMetShell campagne komt in een groeiende golf van verzet tegen Shell. Tegen de oliereus lopen momenteel verschillende historische rechtszaken vanwege misdaden tegen mens en natuur. In april nog bezette Extinction Rebellion NL het hoofdkantoor van Shell. Fossil Free Culture NL kreeg het na een succesvolle campagne voor elkaar dat verschillende Nederlandse musea hun sponsorrelatie met Shell opzegden, en Fossielvrij Onderwijs zorgde ervoor dat Shell met zijn Generation Discover kinderfestival niet meer welkom is in verschillende Nederlandse steden. 

De groeiende beweging van scholieren en studenten die staken voor een ambitieuzer en rechtvaardiger klimaatbeleid heeft in de week van 20-27 september een actieweek en een algemene, wereldwijde staking aangekondigd. De Fossielvrij universiteitsgroepen kondigden aan dat ze deze herfst een BreekMetShell-tour organiseren langs verschillende Nederlandse universiteiten om daar de band met Shell aan de kaak te stellen.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws