dutch solar challenge 2016Het team CLAFIS Victron Energy Solar Boat Team uit Leeuwarden heeft de zesde editie van de Dutch Solar Challenge gewonnen. Ze waren de snelsten in onder andere de drie etappewedstrijden, van elk 60 kilometer, afgelopen week. Ze legden 180 kilometer af in 4:10:08. En daarmee versloegen ze hun concurrent TU Delft.

In de stromende regen finishte het team zaterdag in Leeuwarden. De laatste dag van de race startte zonnig, maar eindigde in de stromende regen met als gevolg dat veel teams niet op tijd konden finishen in de Prinsentuin. In totaal haalden elf boten van de vijfendertig de eindstreep.

Naast de etappewedstrijden telden ook de spintwedstrijden, endurances en time trial mee voor het eindklassement. Het was voor alle vier klassen een nek-aan-nekrace en dus spannend tot de laatste dag wie de winnaar werd. Hieronder een overzicht van de nummers één in het eindklassement, van de laatste etappewedstrijd (Grou-Leeuwarden) en van de sprintwedstrijden. Op onze website www.dutchsolarchallenge.nl is de complete uitslagenlijst te vinden.

Winnaars eindklassement
A klasse:              Dutch Solar Boat Team uit Leeuwarden
B klasse:              GUT&Purdue, een samengesteld team uit Polen en Amerika
V20 klasse:         New Nexus Solar Racing Team uit Tynaarlo.
Top klasse:         CLAFIS Victron Energy Solar Boat Team uit Leeuwarden

Winnaars laatste etappewedstrijd op zaterdag van Grou naar Leeuwarden (60 kilometer)
A klasse:              Sunflare uit Drachten
B klasse:              Solar Team ROC van Amsterdam
V20 klasse:         *Geen enkel team gefinisht*
Top klasse:         CLAFIS Victron Energy Solar Boat Team uit Leeuwarden

Winnaars sprintklassement
Er werden in totaal drie sprintwedstrijden gehouden afgelopen week.
A klasse:              WhisperPower uit Drachten.
B klasse:              GUT&Purdue samengesteld team uit Polen en Amerika
V20 klasse:         Drenthe College uit Emmen
Top klasse:         CLAFIS Victron Energy Solar Boat Team uit Leeuwarden

De race startte 2 juli in Amsterdam met een parade door de grachten om aandacht te vragen voor duurzaam varen. De zonneboten toonden het toekomstbeeld van de grachten. Van Amsterdam ging het gezelschap (met de auto) naar Lemmer om vervolgens via het Friese water naar Drachten, Grou en Leeuwarden te varen. In de plaatsen stonden diverse wedstrijden op het programma. TU Delft zette eerder deze week met 50.5 km/h een recordsnelheid voor zonneboten neer. Meer informatie over de race www.dutchsolarchallenge.nl.

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. - Hier kun je lid worden. - En hier kun je doneren.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws