Tijdens de Solar Days die dit jaar van 12 tot en 18 mei worden gehouden vraagt de organisatie aan zoveel mogelijk bezitters van zonnepanelen om bij te houden hoeveel zonnestroom ze opwekken in deze week. Zo kunnen ze op een snelle en simpele manier inzien of hun systeem goed is geïnstalleerd. Daarnaast worden de gegevens gebruikt om beter te kunnen inschatten hoeveel zonnestroom er in Nederland wordt opgewekt.
Hoewel veel eigenaren de mogelijkheid hebben om hun geïnstalleerde systemen te monitoren, is het soms lastig de gemeten data te interpreteren, omdat er geen referentie is. Een typische vraag hierbij is “wordt een lagere opbrengst veroorzaakt doordat de zonne-instraling minder is geweest of functioneert het systeem niet goed?”. Aan de deelnemers wordt gevraagd om vóór en na deze week de meterstand (cumulatief geproduceerde kWh) van hun omvormer of monitoringsysteem door te geven. De Stichting Monitoring Zonnestroom zal met deze gegevens, in samenwerking met de Universiteit Utrecht, voor elke installatie een korte analyse maken van de prestatie van het systeem, gecombineerd met gegevens over de plaatselijke hoeveelheid zonneschijn. Zodoende kunnen eigenaren inschatten of hun systeem goed functioneert. Mochten de prestaties tegenvallen, dan doet de stichting suggesties over wat er beter zou kunnen.
Doe mee!
Met dit project vragen we positieve aandacht voor zonne-energie om zo meer mensen over de streep te trekken om hun bijdrage te leveren aan het opwekken van duurzame energie. Met een zonnestroominstallatie doet u niet alleen de wereld een groot plezier, maar het is bovendien een goede investering om de kosten van uw energierekening te drukken. Inschrijven kan eenvoudig via www.solardays.nl
Wetenschappelijke analyse
De gegevens zullen nader worden geanalyseerd door het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Utrecht om inzicht te krijgen in de prestaties van zonnestroomsystemen in Nederland. De gegevens zullen worden gebruikt om uitspraken te kunnen doen over regionale verschillen in de hoeveelheid zonne-energie die door verschillende installaties wordt opgewekt. De verzamelde gegevens zullen alleen anoniem worden gebruikt om analyses te verrichten over de prestaties van zonnestroomsystemen
Solar Days en SolarCity2014
Tijdens de Solar Days zijn overal in het land informatiebijeenkomsten, workshops, open huizen en Solar Tours. Tijdens het Nationaal Energiedebat op 15 mei is de bekendmaking van de SolarCity2014.
Meer informatie vindt u op www.solardays.nl