Of je nu de meest duurzame persoon in de wereld bent of je bent wat minder duurzaam bezig, iedereen heeft tegenwoordig wél een smartphone nodig. Al is het maar voor bijvoorbeeld een app als DigiD van de Rijksoverheid of om te internetbankieren. Om over de bereikbaarheid via WhatsApp nog maar te zwijgen. Maar wil je duurzamer met je smartphone gebruik omgaan? Dan lees je in dit blog tips hoe je dit doet!
Kies een heel goede telefoon en doe daar jaren mee
Mocht je graag af en toe een compleet nieuwe telefoon willen kopen, dan is daar in beginsel natuurlijk helemaal niets mis mee. Het advies is dan wel om te gaan voor een heel nieuw model met de allernieuwste en allerbeste technologie, zodat deze nog vele jaren mee kan en je de komende pakweg vijf jaar geen nieuwe hoeft te kopen. Aan welk model je dan kan denken op dit moment? Een iPhone 16 kopen is dan een goed idee. Je hebt dan direct een telefoon met de nieuwste A18-chip, een fantastisch scherm en een briljante camera. Wil je een groter scherm zodat je geen tablet meer hoef aan te schaffen? Dan kun je overwegen een iPhone 16 Plus te kopen. En als je je afvraagt hoe duurzaam Apple is tegenover z’n concurrenten; veel beter dan bijvoorbeeld Samsung, Sony of Huawei. Apple is transparant over het fabricageproces en het gebruik van hun energie.
Bescherm je smartphone
Heb je een mooie nieuwe smartphone gekocht en heb je het voornemen om hier lang mee te doen? Bescherm ‘m dan goed! Uiteraard een kwalitatief goed hoesje, maar vergeet ook de screenprotector niet. En zo’n hoesje en screenprotector kan ook weer worden gemaakt van duurzame materialen zoals gerecycled en/of biologisch afbreekbaar plastic. Zo ben je dubbel duurzaam bezig!
Ga slim om met het batterijgebruik van je telefoon
Veel mensen doen op een gegeven moment hun smartphone weg omdat de accu na een paar uur al op is. Dit komt vaak niet door de telefoon zelf, maar doordat de telefoon jarenlang niet goed is opgeladen. Probeer je telefoon tussen de 20% en 80% opgeladen te houden, en vermijd ook het opladen van je telefoon ’s nachts terwijl je slaapt. Dit kan namelijk leiden tot overbelasting. Door op deze manier goed voor de accu te zorgen ben jij niet na een paar jaar geneigd om een nieuwe aan te schaffen. Ohja en wist je dat (overbodige en overbodig openstaande) apps ook batterijvreters zijn? Verwijder apps daarom als je ze niet meer gebruikt.
Recycle of verkoop je oude smartphone
Als je -terecht!- hebt besloten je oude smartphone te vervangen door een nieuwe iPhone 16, leg dan niet de oude in een la ‘voor later’. Want zoals je zelf waarschijnlijk ook wel weet komt ‘later’ er toch nooit van, en zul je over een paar jaar je oude smartphone weer terugvinden en deze alsnog weggooien. Verkoop of recycle je telefoon daarom direct als je een nieuwe hebt. Veel fabrikanten (waaronder Apple) bieden ook recycle-programma’s aan. Maar nog leuker is om er wat aan over te houden, dus mocht de telefoon nog prima zijn verkoop ‘m dan via Marktplaats of via een refurbished site of winkel.
Met bovenstaande tips kun jij op een duurzame manier genieten van een (nieuwe) smartphone. Veel succes ermee!