Enkele maanden geleden publiceerden Yale University en Columbia University de Environmental Performance Index (EPI). Deze lijst beoordeelt 180 landen ter wereld op duurzaamheid. Hiervoor werd gebruikgemaakt van 32 indicatoren. Zo werd o.a. gekeken naar de milieugezondheid en de vitaliteit van het ecosysteem. Opmerkelijk is dat de 5 landen die het best scoorden zich allemaal in Europa bevinden. In dit artikel stellen we de meest duurzame landen en bestemmingen in Europa aan je voor.
Bij het samenstellen van deze lijst, hebben Yale en Columbia de landen beoordeeld o.b.v. verschillende categorieën zoals gezondheid en vitaliteit van het ecosysteem. Er werd o.a. gekeken naar de luchtkwaliteit, drinkbaar water, zware metalen, afvalbeheer en klimaatverandering. Alle 180 landen werden beoordeeld en met elkaar vergeleken om deze lijst samen te stellen.
Dit kan vergeleken worden met wat men in de beleggingswereld doet. Daar worden handelsplatformen beoordeeld a.d.h.v. verschillende criteria en met elkaar vergeleken om de beste trading platformen te vinden. Als je bijvoorbeeld wilt beleggen in CFD’s, dan loont het om deze vergelijkingssites eens te bekijken. Lees meer informatie over de beste CFD brokers voor Nederland voordat je aan de slag gaat. Dit principe zie je ook terug als je bijvoorbeeld op zoek bent naar een energieleverancier. Er bestaan heel wat sites die de verschillende leveranciers vergelijken. Zo vind je meteen de leverancier die het beste bij je past.
Denemarken
Dit Scandinavische land behaalde de hoogste score van alle landen: 82,5 op 100. Denemarken draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Dit merk je aan verschillende initiatieven die werden opgericht. Zo hebben de Denen fietssnelwegen aangelegd die de stad en het platteland met elkaar verbinden. Ook wordt de nadruk gelegd op lokaal geproduceerd voedsel dat in restaurants wordt geserveerd.
Daarnaast wil Kopenhagen, als eerste hoofdstad ter wereld, tegen 2025 volledig koolstofneutraal zijn. De hoofdstad is bovendien erg duurzaam, dankzij zijn zonnepanelen en groene daken. Auto’s op benzine worden daarnaast zwaar belast en Denemarken wil tegen 2050 volledig onafhankelijk zijn van fossiele brandstoffen.
Ook Maersk, ‘s werelds grootste containerrederij, heeft van duurzaamheid hun prioriteit gemaakt. Zo willen ze de CO2-impact van de scheepvaart aanpakken. Hiervoor maken ze gebruik van Triple-E containerschepen die de CO2-uitstoot met 35% verminderen per verplaatste container.
Luxemburg
Deze dwergstaat behaalde de tweede plaats met een score van 82,3 op 100. Het land scoorde uitstekend op vlak van luchtkwaliteit, riolering en drinkbaar water, zware metalen en afvalbeheer.
De hoofstad, Luxemburg Stad, bestaat voor 20% uit bos. Het mag dus geen verrassing zijn dat Luxemburg veel groene ruimtes kent. Daarnaast heeft het land verschillende lange fietspaden aangelegd en is er een lage vervuilingsgraad en hoge waterkwaliteit. Dit draagt allemaal bij tot een goede levenskwaliteit.
Luxemburg staat ook bekend om zijn eco-innovatie en stadsinitiatieven. Zo wil het land een duurzaam openbaar vervoersysteem oprichten om het fileprobleem op te lossen.
Zwitserland
Wie denkt aan groene weiden en indrukwekkende bergen, denkt aan Zwitserland. Ook dit land deed het erg goed op de Environmental Performance Index en behaalde 81,5 op 100. Vooral op vlak van luchtkwaliteit, drinkbaar water en riolering scoorde Zwitserland heel goed.
In 2016 prijkte Zürich bovenaan de lijst van meest duurzame steden ter wereld op de Arcadis Sustainable Cities Index. Zürich wil namelijk een 2000-watt samenleving worden, wat wordt beschouwd als het huidige wereldwijde gemiddelde van het totale primaire energieverbruik.
Daarnaast is Zwitserland een van de wereldleiders op vlak van afvalbeheer en recycling. Ook qua drinkbaar water doet dit land het goed. Zo beschikt ARA Bern over een van de meest geavanceerde afvalwaterzuiveringsinstallaties ter wereld.
Verenigd Koninkrijk
Het Verenigd Koninkrijk behaalde de vierde plaats op de EPI. Hun gemiddelde score bedraagt 81,3 op 100. Groot-Brittannië scoorde goed o.a. op het vlak van zware metalen, afvalbeheer en klimaatverandering.
Het land is wereldleider op het gebied van offshore windenergie. Geen enkel ander land beschikt over meer capaciteit dan het VK. Zo werd vlakbij Liverpool het eerste offshore windmolenpark ter wereld opgericht.
Daarnaast heeft Groot-Brittannië een installatie opgericht die voedselafval omzet in energie. Zo wordt jaarlijks 60.000 ton afval omgezet in meer dan 3 MW elektriciteit, genoeg voor 5600 gezinnen. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de groene initiatieven die het VK heeft opgericht. Het mag dus geen verrassing zijn dat het land zo goed scoorde op de EPI.
Frankrijk
La douce France is niet alleen de populairste vakantiebestemming voor Nederlanders, ze behaalden ook de vijfde plek op de EPI. Zo deden ze het over het algemeen goed en behaalden ze een score van 80 op 100. Frankrijk scoorde o.a. goed op het gebied van luchtkwaliteit, drinkbaar water, riolering en biodiversiteit.
Een Frans bedrijf heeft bijvoorbeeld ‘s werelds eerste gerecycleerde weg ter wereld aangelegd. Hiervoor werd materiaal van oude wegen vermalen en hergebruikt. Daarnaast legde Frankrijk een weg aan gemaakt van zonnepanelen. Deze zonnepanelen produceren genoeg stroom om alle straatverlichting van het dorp te doen branden.
Enkele jaren geleden werden verschillende duurzame openluchturinoirs geïnstalleerd in Parijs. Deze urinoirs zijn gevuld met stro en kunnen worden gecomposteerd en gebruikt om bomen te bemesten. Ook supermarktketen Auchan draagt zijn steentje bij. Zo gebruiken ze honderden hectaren grond om lokale producten te oogsten en verkopen. Frankrijk heeft nog heel wat andere duurzame maatregelen getroffen en heeft zo de vijfde plek op de lijst bereikt.