Hoe kunnen we bestaande steden grootschalig verduurzamen en bewoners meer bewust maken van hun energiegebruik? Dat heeft het studententeam van de TU Delft laten zien tijdens de Solar Decathlon 2014, een internationale universitaire wedstrijd voor duurzame bouw, die de afgelopen twee weken plaatsvond in Versailles. Met de Delftse inzending Prêt-à-Loger, Home with a skin, eindigde het team van de TU Delft op 13 juli op de derde plaats. Het Italiaanse team werd eerste.
Het Delftse team heeft heel bewust gekozen voor het verduurzamen van een bestaand jaren ‘60 rijtjeshuis in plaats van een nieuw huis te ontwerpen. Dit deed het team door het aanbrengen van een ‘tweede huid’ waaronder een glazen constructie aan de zonzijde. Met deze constructie kan het huis helemaal op zonne-energie draaien en heeft geen gasaansluiting meer. Door te kiezen voor het aanpassen van een oud rijtjeshuis liet het team zien hoe bestaande woningen, waarvan er alleen in Nederland al 1,4 miljoen zijn, kunnen worden getransformeerd naar energieneutraal. Daarmee hebben de studenten een realistisch concept neergezet en onderscheidt dit huis zich van de nieuwbouw- of optopwoningen (woningen met een opbouw) die de andere 19 universiteiten hadden neergezet.
1e prijs voor Duurzaamheid en Communicatie & Sociaal Bewustzijn
De winnaar van de Solar Decathlon werd bepaald aan de hand van tien competitieonderdelen. Het Delftse team kreeg zowel de eerste prijs voor Communicatie & Sociaal Bewustzijn als voor Duurzaamheid. Daarnaast wonnen ze de tweede prijs op het onderdeel Energie-efficiëntie tevens kregen ze extra punten voor Constructiemanagement & Veiligheid.
Opening op de campus in Delft
De studenten en de medewerkers van TBI Holdings demonteren het huis nu weer om het voor de derde, en voorlopig laatste keer, op te bouwen op de campus van de TU Delft als onderdeel van the Green Village. Op maandag 25 augustus opent minister Blok (Wonen) het huis in Delft.
Duurzaam is vooral prettiger
Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Klimaatontwerp & Duurzaamheid aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en hoofdbegeleider van het team: “De duurzaamheidsuitdaging van de toekomst zit in het verbeteren van de gebouwen die er al zijn en het veranderen van ieders persoonlijk gedrag, waarbij ieders leefkwaliteit verbetert. Met ons huis hebben we laten zien hoe een typisch Nederlands (Noordwest-Europees) woontype energieneutraal kan worden gemaakt. Daarnaast wilden we laten zien hoe we de levens van mensen kunnen verbeteren met een ruimer en comfortabeler huis en door een fraaie duurzame tuin met lokale materialen en planten. In Versailles hebben we tegelijkertijd geprobeerd bezoekers en andere teams meer bewust te maken van een duurzamer leefstijl (bijv. door naar de locatie te fietsen en ongemerkt veganistische maaltijden aan te bieden). We wilden laten zien dat we in alles duurzaam kunnen zijn en dat dit nog prettiger is ook.” Zie ookwww.pretaloger.nl