Tussen Amsterdam Nieuw-West en Schiphol liggen de onontdekte Tuinen van West. Het voormalig agrarische gebied wordt ontwikkeld tot groen natuurgebied met recreatieve functies voor sport, stadslandbouw en cultuur. Het stadsdeel dient als proeftuin waarbij Urgenda de kansen in een rapport in kaart gebracht heeft voor vijf circulaire thema’s: Tuinen van West energieneutraal, zelfbeheer van het groen in het hele gebied, lokaal houden van alle groene grondstoffen, waardevol water en algen én de lokale voedselketen.
Vier grote polders in een prachtig landschap: een gebied dat door velen nog niet ontdekt is!Groen gemengd gebied met natuur, recreatieve functies – volkstuinen, het bijenpark en sportpark De Eendracht- , stadslandbouwbedrijven – Mijn Stadstuin, de Fruittuin, kwekerij Osdorp- en cultureel bedrijven op oa de 1800 Roeden.
In 2015 is de ondernemersvereniging opgericht waarvan inmiddels ruim 30 bestaande en recent gevestigde ondernemers lid zijn. Door het stadsdeel gezien als voorbeeld van een nieuwe vorm van zelf-organisatie. Cilian Terwindt – gelieerd aan Urgenda- is de afgelopen 3 maanden op zoek gegaan naar de circulaire kansen en samenwerkingsmogelijkheden in het gebied wat resulteerde in een rapport. Vijf circulaire thema’s zijn benoemd: Tuinen van West energieneutraal, zelfbeheer van het groen in het hele gebied, lokaal houden van alle groene grondstoffen, waardevol water en algen én de lokale voedselketen. Er wordt al direct samengewerkt met onderwijs, ondernemers en kennisinstellingen (oa WUR, HvA, Acrres en Pieter Caland). De zojuist gestarte deeltijd opleiding van de Warmonderhof was meteen overtekend! Een uitdaging wordt het om samen met het SADC, gebiedsontwikkelaar van Business Park Osdorp haar bestaande en nog uit te geven terreinen te laten bijdragen aan de(nieuwe) identiteit van de Tuinen. Ook Westgaarde en de Akerpoort willen samenwerken. Samenwerking met steeds meer ondernemers en de omgeving wordt voortgezet.
Concrete projecten zijn: de kracht van de Eendracht – op naar een energiepositief sportpark, het zelfbeheer, compost als het ‘zwarte goud van het gebied, re-organise met de HvA met meten en analyseren voor lokale kringlopen en biovergisting; collectieve inkoop zonnepanelen .