like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Unieke opleidingsmogelijkheid voor technici en beleidsmakers in de energiesector

Van: op 14 januari 2020

We zitten vol in de energietransitie om te redden wat er te redden valt waar het op klimaatverandering en het milieu aankomt. Dat betekent dat er de komende decennia een hoop werk aan de winkel is. Maar dat betekent ook dat er veel kansen liggen. Het is dan ook logisch dat er opleidingen ter ondersteuning van deze kansen ontstaan.

Uniek is echter op dit moment nog een opleiding waarin energietransitie en energiedragers gecombineerd worden met opleidingen waarin deelnemers zich kunnen specialiseren in gas of elektriciteit. Deze studie, een must voor technici én beleidsmakers in de energiesector, is de post-hbo opleiding Energietransitie en Duurzame Energie van Kiwa.

Kennis naar een hoger niveau tillen

De opleiding Energietransitie en Duurzame Energie dé manier voor mensen die werken als assetmanager, technicus, uitvoerder of beleidsmaker in de energiesector om hun kennis over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van elektriciteits-, warmte- en gastechniek en met name distributietechniek naar een hoger niveau te tillen. Je leert tijdens de opleiding alles over onze energievoorziening van nu, de energietransitie en toekomstige ontwikkelingen. Nadat je de introductiefase van de studie hebt doorlopen, kun je je naar keuze specialiseren in gas of elektriciteit. In de specialisaties Gastechniek en Elektrotechniek worden de technische consequenties belicht van de energietransitie in relatie tot energie-infrastructuren en energiedistributie. 

Kwesties die aan de orde komen

Tijdens de opleiding worden verschillende belangrijke kwesties behandeld. Denk daarbij aan een vraagstuk als hoe we met ideale mix van nieuwe energiebronnen (waterstof, groen gas, warmtepompen en opgewekte zonne- en windenergie) ons energienetwerk efficiënt en rendabel kunnen inrichten. Maar ook hoe we onze energie-infrastructuur kunnen voorbereiden op het groeiende aantal elektrische auto’s, wat daarbij komt kijken in technisch opzicht, welke veiligheidsrisico’s hierbij komen kijken en wat de consequenties zijn voor wet- en regelgeving.

Ook nuttig voor niet-technici

Zowel de specialisaties Gastechniek en Elektrotechniek als de Introductie Energietransitie en Duurzame Energie kunnen zelfstandig gevolgd worden. Met dit laatste onderdeel wordt een stevig fundament gelegd wat betreft kennis over de energietransitie en nieuwe ontwikkelingen in de energiesector. Dit is daarmee ook een uitstekende introductie op deze thema’s voor niet-technici in de energiesector. Beleidsmakers bij overheden die met de energietransitie te maken krijgen kunnen hier dus ook hun voordeel mee doen. Dit onderdeel wordt onderwezen in de eerste drie maanden van de opleiding, die met specialisaties een heel schooljaar duurt.

Onderwerpen bij de specialisaties

Bij de specialisaties Gastechniek en Elektrotechniek beschikbaar komen alle onderdelen van de distributietechniek aan de orde, van ontwerpen en aanleggen tot beheren en onderhouden van een netwerk. Je kunt hierbij de volgende onderwerpen verwachten: leiding-/kabelsystemen, regelsystemen, ontwerp en capaciteit, technische aspecten van opwekking, transport en verbruik, grondwerkzaamheden en bronnering, aanleg en oplevering infratechniek, aan- en uitbesteden van werken, assetmanagement, veiligheid en energiemeting. 

De werkwijze

De opleiding is ingericht als een mix van bijeenkomsten en zelfstudie. Er is een online leeromgeving met zelfstudiemateriaal waar deelnemers toegang tot krijgen. Tijdens de opleiding zal er veelvuldig gebruik gemaakt worden van praktijkcases. Ook is er voldoende gelegenheid om kennis en ervaringen te delen en uit te wisselen met andere studenten. Waar mogelijk worden er ook relevante excursies georganiseerd. De specialisaties worden afgesloten met een examen. Het is ook mogelijk om ze los van de opleiding Energietransitie en Duurzame Energie te volgen als volwaardige gas- en elektriciteitsopleidingen op hbo-niveau.

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws