Unilever wil niet duurzaam zijn en committeert zich niet aan het klimaatakkoord van Parijs. Zo blijft het bedrijf op ramkoers met het klimaat. Dat bleek tijdens de aandeelhoudersvergadering van de multinational. Daar riepen bijna veertig activistische aandeelhouders van Milieudefensie de multinational op om beleid te ontwikkelen dat opwarming van de aarde niet nog verder verergert. CEO Alan Jope weigerde ‘ja’ te zeggen en toont daarmee aan dat zijn klimaatambities met een korrel zout genomen dienen te worden.
Tientallen jonge vragenstellers stapten dinsdagochtend op Amsterdam Sloterdijk in de bus richting Londen om de CEO van Unilever een dag later te kunnen confronteren met zijn falende klimaatbeleid. “Wij kozen voor een radicaal vriendelijke aanpak”, blikt Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong, terug. “Maar de sfeer was om te snijden. Meerdere aandeelhouders werden boos, liepen weg en één persoon riep door de zaal dat ik een domme 20-jarige ben. Dat was schokkend.”
Unilever niet duurzaam met te weinig focus op uitstoot in scope 3
De activistische aandeelhouders vroegen Jope met klem of de multinational haar CO₂-uitstoot in 2030 met minimaal 45% gaat verminderen ten opzichte van 2019. Daarin moet het concern de gehele keten meerekenen: van grondstoffen tot het gebruik van verkochte producten (in vaktermen scope 1, 2 en 3). Deze eis is gebaseerd op het vonnis van de rechter in de door Milieudefensie gewonnen klimaatzaak tegen Shell.
In reactie op de vraag van Milieudefensie zei Jope dat Unilever met nieuwe plannen komt, die wel in lijn zijn met het klimaatakkoord van Parijs. Daarvoor verwees hij naar Science Based Target Initiative (SBTi) als maatstaf voor hun klimaatbeleid. “SBTi kijkt vooral naar scope 1 en 2 en dat is voor Unilever slechts het topje van de ijsberg”, legt Winnie Oussoren, voorzitter van Milieudefensie Jong, uit. “Wij willen benadrukken dat SBTi geen bindend doel formuleert op scope 3 emissies en dat is essentieel om mee te wegen in hun klimaatplannen. 98% van de uitstoot van Unilever zit in deze scope.”
Stellantis en BAM nemen de klimaatcrisis wel serieus
“Door ‘nee’ te zeggen, riskeert de multinational grote juridische consequenties. De gevaarlijke klimaatcrisis vereist dat bedrijven nú verantwoordelijkheid nemen”, vervolgt Oussoren. Unilever is dus niet duurzaam en staat op de lijst van grote vervuilende bedrijven die Milieudefensie onderzoekt, nu een het een tweede klimaatzaak wil starten.
Activistische aandeelhouders van Milieudefensie waren al aanwezig bij meerdere vergaderingen van grote vervuilende bedrijven. Onder andere Ahold Delhaize, ING, Vopak en BP zeiden ‘nee’ op de vraag van de milieuorganisatie. Autobedrijf Stellantis en bouwconcern BAM zegden wél toe, nadat ze daartoe door Milieudefensie werden opgeroepen.
Foto: Door Ruud Zwart CC BY-SA 4.0