Maandag: En dat is drie
De derde bank kiepert om in de VS, nu de First Republic. En nee, roepen de financiële kopstukken in koor, dit is geen bankencrisis zoals in 2008. Nee, roepen de kopstukken in Europa, hier kan dat niet gebeuren. Nee, zei Wouter Bos in een nieuwsuitzending in 2008, Nederland wordt niet geraakt door de crisis. Dat was de avond voordat de ABN Amro omviel. Klinkt het bekend? Natuurlijk is het niet 2008. Het is 15 jaar later met de helft van de kleinere Amerikaanse banken waarvan de balans onder water staat. ( Dat zijn er meer dan 2000… ) Met een door Trump uitgeklede regulering die hen vrij spel gaf. Met veel meer geld onder risico en met management dat nog steeds niets heeft geleerd. En met sociale media die in 24 uur een flashrun kunnen veroorzaken. Wie volgt?
Dinsdag: AI goeroe heeft spijt en blaast aftocht
Geoffrey Hinton houdt het voor gezien bij Google. Hij is de grondlegger van het AI model achter de zoekmachine en hij heeft spijt dat hij eraan heeft meegewerkt om de mensheid aan zoveel slim bedoeld gevaar bloot te stellen. De reden voor zijn vertrek is dat hij vrij over de gevaren van kunstmatige intelligentie wil kunnen praten, zegt hij.
Woensdag: De nieuwe vakantiestress, hoe kom je terug van weggeweest?
Iets waar niemand zich ooit druk over maakte is ineens een issue geworden: kom ik wel terug van vakantie? Wie vliegt met Transavia – en dat zijn heel veel mensen – kreeg opnieuw te horen dat duizenden vluchten zijn geschrapt. Niet alleen naar, maar ook terug uit vakantielanden. Een nieuw argument voor een duurzame vakantie in eigen land, dat wel. Naast alle voordelen van minder last voor de planeet nu dus ook een extra geruststelling: je komt ook weer op tijd thuis. Dat maakt je vakantie wel zo relaxed.
Donderdag: Werken voor het buitenland
Maar liefst een kwart van de economische groei in Nederland verdween vorig jaar naar het buitenland. Zoiets als geld verdienen met de kraan open. Een groot deel daarvan waren dividenden die aan buitenlandse aandeelhouders werden uitgekeerd. Dat laat maar weer eens zien wat het effect kan zijn om vooral je geld bij lokale ondernemers uit te geven. Nog een verschil: dividenden verdwijnen vaak meteen in een financiele wolk van nieuwe beleggingen, terwijl winsten van kleine en lokale bedrijven ook weer lokaal – in de echte economie – worden geinvesteerd. Dat is dus niet eens idealisme, het is gewoon gezond verstand.
Vrijdag: Renteverhoging als klimaatkiller
Centrale banken verhogen de rente nog maar een keer. En met de rente stijgt ook de kritiek op het beleid. Niet alleen kost dat banen, maar het vertraagt ook de energietransirie aanzienlijk en houdt de fossiele industrie onnodig lang in het zadel. Dat blijkt uit een analyse in The Guardian, waar Servaas Strom van Delft Universiteit co-auteur van is. Om het klimaat te redden moeten centrale bankiers terug in hun hok: ze behoren de economie te dienen, in plaats van beleid te maken. Wie vertelt het ze?
Een aflevering gemist? Hier vind je het overzicht.