like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Vaker op vakantie in 2019, duurzaamheid vaak geen issue

Van: op 17 januari 2020

overtoerisme

Nederland geeft steeds meer uit aan vakanties en gaat vaker. Zowel verre vliegvakanties als korte stedentrips zitten in de lift. Over duurzaamheid denken grote groepen nog even niet na voor en tijdens de vakantie.

Nederlanders hebben in 2019 3 procent meer aan vakanties besteed dan in 2018, zo’n € 21 miljard. Afgelopen jaar is 84 procent van de Nederlanders op vakantie geweest. Gemiddeld gingen Nederlanders 2,8 keer op vakantie, zo blijkt uit de jaarresultaten van het ContinuVakantieOnderzoek 2019. “Opvallend is dat Nederlanders afgelopen jaar vaker een hele korte vakantie van 1 tot 2 nachten hebben ondernomen (+5%) en dat het aantal buitenlandse vakanties met de trein steeds populairder wordt (+27%),” vertelt Marieke Politiek, directeur NBTC-NIPO Research.

Minder overnachtingen meer bestedingen  ­

Zo’n 44 procent van alle vakanties van Nederlanders vond plaats in eigen land. “Met name de Veluwe, de kust en de Groningse, Friese en Drentse zandgronden zijn zeer populair onder Nederlandse vakantiegangers,” vertelt Marieke Politiek. “Het eigen land is voor Nederlanders veruit de belangrijkste vakantiebestemming, zeker wanneer het gaat om korte vakanties. In 2019 hebben Nederlanders zo’n 300.000 meer vakanties van één of twee nachten in eigen land ondernomen dan in 2018.”

Vaker ver vliegen

In 2019 hebben Nederlanders weer meer vakanties naar het buitenland ondernomen. Marieke Politiek: “Opvallend is dat we minder vaak naar landen zoals Duitsland, Frankrijk en Spanje gaan, maar vaker plekken bezoeken buiten Europa zoals Bali en Florida. Het is dan ook geen toeval dat het aantal vliegreizen is toegenomen (3%) en het aantal vakanties met de auto is afgenomen (-3%). Dit jaar heeft het vliegtuig voor het eerst de auto ingehaald als meest gebruikte vervoermiddel bij buitenlandse vakanties. Daarnaast zien we dat treinvakanties ook steeds populairder worden (+27%).”

Vakantiemarkt blijft groeien

Het positieve sentiment rond vakanties zal zich de komende jaren vertalen in een verdere groei van de vakantiemarkt. Mede gedreven door een licht groeiende economie en bevolking is de verwachting dat het aantal vakanties op jaarbasis met zo’n 0,5 à 1% per jaar zal stijgen (zo’n 300.000 extra vakanties per jaar). De vakantiedeelname zal groeien naar 84% van de bevolking, de vakantiefrequentie naar 2,95 vakanties per vakantieganger per jaar, wat resulteert in zo’n 44 miljoen vakanties in 2030.

Revival voor binnenlandse vakanties 

Ook de populariteit van binnenlandse vakanties groeit. Eén van de redenen is dat de groei van de vakantiemarkt vooral zit in korte vakanties en deze worden relatief vaak in eigen land doorgebracht. Daarnaast zal een sterk groeiend aantal 65-ers een impuls geven aan binnenlands toerisme (oudere senioren kiezen meer dan gemiddeld voor eigen land). Andere zaken die bijdragen aan meer binnenlandse vakanties zijn: het duurder worden van buitenlandse vliegvakanties in combinatie met een kritischer houding ten opzichte van vliegen, een grotere kans op mooi zomer weer in eigen land en in z’n algemeenheid een positiever imago van Nederland als vakantiebestemming. 

Treinvakantie staat op derde plaats, maar volume stelt nog weinig voor

De trein staat op een derde plaats met een bescheiden 4 procent van het totaal, wat neerkomt op ruim 830.000 vakanties. Dat is een toename van 27 procent vergeleken met een jaar eerder, maar in absolute aantallen valt de treinvakantie in het niet vergeleken bij de aantallen de vlieg- en autovakanties.

Al deze cijfers tonen aan dat hoewel er een toename in aandacht voor duurzaamheid is tijdens de vakantie, deze zich nog lang niet vertaalt in een grote omslag in de praktijk.

Wie wel overweegt de vakantie te verduurzamen, kan terecht op duurzaammetvakantie.nl voor tips en voorbeelden.

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws