Faiza Oulahsen, hoofd Klimaat en Energie bij Greenpeace Nederland vertrekt na 13 jaar bij de milieuorganisatie. Oulahsen gaat vanaf 1 september aan de slag bij KPMG als Associate Director op klimaat en duurzaamheid, zo maakte Greenpeace bekend.
Oulahsen zegt in het persbericht: “Namens Greenpeace heb ik vaak op de deur gebonst bij grote vervuilers en de industrie om te zorgen dat ze gingen vergroenen. Misstanden aan de kaak stellen en opkomen voor omwonenden, natuur en klimaat. Na jaren van actievoeren, ga ik voor een andere rol. Ik ga voortaan helpen met het vergroenen van bedrijven. Ook dat is in mijn ogen cruciaal om verandering teweeg te brengen, en dat willen we, want de klimaatcrisis is hier en nu.”
Of KPMG de plek is om dat te gaan doen, daar kun je vraagtekens bij zetten. De organisatie is, zoals dat in eigentijds politiek jargon heet, niet geheel onbesproken en was in het verleden nogal eens betrokken bij misstanden. Recent nog in een affaire rond examenfraude en een rammelend rapport voor Ajax. In een wat verder verleden komen we belastingfraude rond de bouw van het eigen hoofdkantoor tegen en betrokkenheid bij een smeergeldaffaire.
Ook de klantenlijst van de nieuwe werkgever van de binnenkort ex-klimaatactiviste is verre van schoon. Daarop prijken onder ander Halliburton, de grootste service provider voor de globale olie-industrie, en ING, dat herhaaldelijk onder vuur ligt voor haar investeringen in fossiel.
Je kunt natuurlijk argumenteren dat daar juist veel te verbeteren valt. Je kunt je ook afvragen of een ex klimaatactivist überhaupt enig gewicht in de schaal legt om zulke giganten van koers te laten wijzigen. Aan de andere kant kan het voor zulke ondernemingen wel interessant zijn om te vernemen hoe een actieorganisatie als Greenpeace van binnen werkt. Daar weet Oulahsen wel het een en ander van.
Oulahsen startte in 2011 bij Greenpeace Nederland als campagneleider Klimaat en Energie Ze werd een bekend Greenpeace-gezicht toen ze eind 2013 twee maanden vastzat in een Russische cel na een actie tegen gasboringen van Gazprom. Op deze gebeurtenis is onlangs teruggeblikt door de BBC in een documentaireserie ‘On Thin Ice: Greenpeace v Putin’, waarin Oulahsen aan het woord komt. Na haar vrijlating werkte ze als campagneleider op dossiers als TTIP-handelsverdrag en het Nederlandse Klimaatakkoord. In 2018 werd ze bij Greenpeace programmadirecteur op Klimaat en voerde ze met haar team actie tegen de uitstoot van de luchtvaart met acties in Schiphol Plaza en tegen de privéjets op Schiphol. De afgelopen periode stond onder andere de Klimaatzaak Bonaire en het aanpakken van de ziekmakende vervuiling van Tata Steel centraal.
In een tijd waarin grote bedrijven openlijk aangeven duurzaamheid te dumpen en pensioenfondsen daar door de nieuwe politiek toe worden gedwongen maakt een klimaatactiviste die haar jas omkeert ook dat beeld weer wat completer.
Foto © Tengbeh Kamara / Greenpeace