Het rapport ‘Broad Daylight’ – Op klaarlichte dag – onthult hoe dwangarbeid in de Oeigoerse regio doorwerkt in internationale ketens voor zonne-energie en zonnepanelen. Tot wel 75% van de wereldwijde productie kan besmet zijn. Dat levert ook hoofdpijn op voor president Biden van de VS, die zwaar inzet op schone energie.
Co-auteurs van het rapport zijn Laura Murphy, hoogleraar mensenrechten en hedendaagse slavernij aan het Helena Kennedy Center for International Justice aan de Sheffield Hallam University, en supply chain-analist Nyrola Elimä, die 19 jaar in de Oeigoerse regio woonde.
De Volksrepubliek China (VRC) heeft miljoenen inheemse Oeigoerse en Kazachse burgers uit de Oeigoerse Autonome Regio Xinjiang (XUAR of Oeigoerse Regio) geplaatst in programma’s die de regering de regering ‘surplusarbeid’ (富余 劳动力) en ‘overdracht van arbeidskrachten’ (劳动力 转移) noemt. Een officieel overheidsrapport van de VRC, gepubliceerd in november 2020, documenteert de gedwongen “plaatsing” van 2,6 miljoen onderdrukte burgers in banen op boerderijen en in fabrieken in de Oeigoerse regio en in het hele land.
“Armoede verlichten”
De regering beweert dat deze programma’s in overeenstemming zijn met de Chinese wetgeving en dat werknemers vrijwillig worden ingezet, in een gecoördineerde door de overheid gesteunde inspanning om armoede te verlichten. Bewijsmateriaal – grotendeels afkomstig van overheids- en bedrijfsbronnen – toont echter aan dat arbeidsoverdrachten worden met ongekende dwang worden ingezet in de Oeigoerse regio, ondersteund door de constante dreiging van heropvoeding en internering. Veel inheemse arbeiders zijn niet in staat om deze banen te weigeren of weg te lopen. Daarom komen de programma’s feitelijk neer op gedwongen deportatie van bevolkingsgroepen en slavernij.
Het is van cruciaal belang om de specifieke goederen te onderzoeken die worden geproduceerd als resultaat van dit regime van dwangarbeid. Het onderzoek concentreert zich op de zonne-energie industrie en onthult de manieren waarop dwangarbeid in de Oeigoerse regio een hele toeleveringsketen kan beinvloeden en tot diep in de internationale markten kan doordringen.
Tot 75% productie besmet
De onderzoekers concludeerden dat de zonne-energie industrie bijzonder kwetsbaar is voor dwangarbeid in de Oeigoerse regio omdat:
- 95% van de zonnepanelen is gebaseerd op één primair materiaal: polysilicium van zonnekwaliteit.
- Polysiliciumfabrikanten in de Oeigoerse regio zijn goed voor ongeveer 45% van de wereldwijde levering van polysilicium van zonnekwaliteit.
- Alle polysiliciumfabrikanten in de Oeigoerse regio hebben hun deelname aan arbeidsoverdrachtsprogramma’s gemeld en / of worden bevoorraad door grondstoffenbedrijven die dat hebben gedaan.
In 2020 produceerde China nog eens 30% van ’s werelds polysilicium bovenop dat wat in de Oeigoerse regio wordt geproduceerd, waarvan een aanzienlijk deel mogelijk ook wordt beïnvloed door dwangarbeid in de Oeigoerse regio.
Tijdens dit onderzoek is vastgesteld:
- 11 bedrijven die zich bezighouden met arbeidsoverdrachten;
- 4 extra bedrijven gevestigd op bedrijventerreinen die arbeidsoverdrachten hebben geaccepteerd;
- 90 Chinese en internationale bedrijven waarvan de toeleveringsketens worden beïnvloed.
Dit rapport wil de kennisbasis vergroten waarop de zonne-energie-industrie haar blootstelling aan dwangarbeid in de Oeigoerse regio bepaalt. We onderzochten de hele toeleveringsketen van zonnepanelen, van kwarts tot paneel, om beter te begrijpen in welke mate dwangarbeid in de Oeigoerse regio internationale waardeketens beïnvloedt. De voorbeelden van betrokkenheid bij deze programma’s zijn bedoeld om belanghebbenden de wetenschappelijke basis te bieden waarop ze het risico van blootstelling aan dwangarbeid in de toeleveringsketen van zonne-energie kunnen beoordelen.
Bewijsbasis
Het bewijs van dwangarbeid in de Oeigoerse regio groeit nog steeds. Het Forced Labour Lab zet zich in om bewijsmateriaal en gegevens over de onderdrukking van minderwaardige burgers in de Oeigoerse regio beschikbaar te maken voor het publiek.