De Follow This klimaatresolutie werd bij olieconcern Phillips66 goedgekeurd door een meerderheid van de aandeelhouders. Het olieconcern maakte geen percentage bekend. Eerder stemde 58% van de aandeelhouders voor een vergelijkbare Follow This klimaatresolutie bij olieconcern ConocoPhillips.
Dit was de tweede keer sinds het Parijsakkoord dat aandeelhouders van een Amerikaans oliebedrijf konden stemmen over emissiereducties. Het leverde opnieuw een historische uitslag op voor Follow This.
“Deze meerderheid is een nieuwe overwinning in de strijd tegen klimaatverandering,” zegt Mark van Baal van Follow This. “De olie-industrie kan het Klimaatakkoord van Parijs maken of breken. Uit zichzelf gaan ze niet veranderen, maar ze moeten wel luisteren naar hun aandeelhouders.”
“Door onze klimaatresolutie goed te keuren, roepen beleggers Phillips66 en de rest van de olie-industrie op om te veranderen, om hun emissies omlaag te brengen door hun investeringen te verschuiven van fossiel naar duurzaam. Het bestuur van Phillips66 kan deze oproep van aandeelhouders niet naast zich neerleggen.”
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Net als Shell in 2017, adviseerde Phillips66 zijn aandeelhouders om tegen de klimaatresolutie te stemmen omdat het “onredelijk” zou zijn om aan een oliebedrijf te vragen om de emissies van zijn producten (zogenoemde Scope 3 emissies) omlaag te brengen.
Nu zullen Amerikaanse bestuurders net als hun Europese collega’s ook aan de slag moeten. In Europa hebben de klimaatresoluties tot nu toe vooral geleid tot klimaatbeloften voor de verre toekomst en nog niet tot concrete actie. Lees ook Reuters of Follow This press release.
Binnenkort Shell
De beleggers die in 2020 voor de klimaatresolutie van Follow This stemden, hebben Shell opnieuw in beweging gekregen: Shell reageerde door zijn vrijblijvende ambities om te zetten in concrete en hogere doelen (targets). Bovendien gaat Shell aandeelhouders nu zelf om steun vragen met een eigen klimaatresolutie, naast de Follow This klimaatresolutie. “We zijn blij dat Shell de noodzaak van de steun van aandeelhouders in de energietransitie nu ook inziet,” reageert Mark van Baal van Follow This dat sinds 2016 klimaatresoluties indient, die Shell consequent afwees.
“We verwelkomen deze stappen met voorzichtig optimisme,” zegt Mark van Baal. “Het laat zien hoe effectief onze klimaatresoluties zijn om reuzen als Shell in beweging te krijgen. Helaas zijn de nieuwe doelen en nieuwe investeringen nog niet voldoende om te leiden tot emissiereducties die in lijn zijn met het Klimaatakkoord van Parijs.” Op 18 mei weten we of het nu ook bij Shell effect heeft.