like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

Verklein je ecologische voetafdruk: kampeer in eigen land

Van: op 31 mei 2019

Weet je nog niet waar naartoe deze zomer? Kies dit jaar eens voor een duurzame vakantie. Nee, dat wil niet zeggen in een blokhut in Denemarken of ergens in de woestijn in Afrika. De meest duurzame vakanties beleef je in eigen land. Er zijn zoveel leuke plekjes in Nederland die je waarschijnlijk nog niet ontdekt zal hebben, dat je met een klein budget, en het belangrijkste, een zeer kleine ecologische voetafdruk, toch je droomvakantie zal beleven.

Eens de zomervakantie aanbreekt, is het weer zo ver. Duizenden Nederlanders laden hun camper vol met spullen en trekken naar het zuiden. Ze staan een dag in de file om toch maar de Provence te bereiken, of nog verder, het zuiden van Spanje. Als ze daar aankomen, is het hele gezin uitgeput van een veel te lange rit. Anderen ruilen daarom de camper in voor dure vliegtickets naar één of andere exotische bestemming. Vroeger stonden we er minder bij stil dat de CO2 die we dan uitstoten, enorm is. Nu het klimaat hoog op de agenda staat in veel gezinnen, is het een uitgelezen kans om deze zomer de mooiste plekjes van Nederland te ontdekken met de tent. Wat weerhoudt je ervan om er een fietsvakantie van te maken en onderweg je tent op idyllische plaatsen recht te trekken?

Kamperen heeft allerlei voordelen. Het belangrijkste is dat het je dichter bij de natuur brengt. Kinderen komen minder in aanraking met de natuur maar ook voor volwassenen is het belangrijk. “Het contact met de natuur is waardevol voor iedereen, niet alleen om stress terug te dringen, maar ook om nieuwe energie en inspiratie op te doen”, zegt Marieken Nieuwdorp, directeur van Stichting Natuurkampeerterreinen. De geschikte plek dus om te onthaasten na een jaar hard werken. Het leven op de camping gaat ook veel trager. Alleen al naar de wc gaan, is soms een hele onderneming omdat het sanitair blok meestal (hopelijk) niet naast je tent staat.

Kamperen is een uitstekende manier om vaardigheden te verwerven. De eerste keer een tent opzetten vergt wat puzzelwerk maar het geeft veel voldoening als ze uiteindelijk recht staat. En dit voor het hele team want het hele gezin zal meehelpen. Elke avond koken in een keuken is de routine worden maar een lekkere maaltijd bereiden op een gasvuurtje, of nog meer basic, een zelfgemaakt kookvuur, is spannend. Het eten smaakt er alleen maar beter door.

Een Playstation zal je niet meezeulen als je gaat kamperen met je tent dus zijn de kinderen genoodzaakt andere spelletjes te spelen. Ze zullen veel meer hun verbeelding gebruiken en buiten ravotten. Het gezin zal hechter worden en omdat er zoveel sociaal contact is op een camping zullen ze snel nieuwe vriendjes maken. Schrikt het je af om met een baby of peuter deze onderneming aan te vatten, dan is je vrees onterecht. In het kampeerassortiment zal je hele baby-uitzet voor op de camping vinden. 

“Campingbedjes zijn onmisbare items als je met een baby reist. Een normale wieg is vanwege het formaat, het gewicht en de manier waarop het ontworpen is geen item dat je gemakkelijk mee op reis neemt. Het is daarom essentieel om een draagbaar en lichter model te hebben, dat speciaal ontworpen is om mee te  reizen”, zegt Kurt Visser van OUDERZONE. De bedjes zijn zo gemaakt dat je baby er even goed in zal slapen als thuis. 

Twijfel je nog? Weet dan dat Nederlanders geboren worden met het kamperen in de genen en je dus heus niet de enige zal zijn die in eigen land zijn tent opslaat. Cijfers van het CBS laten zien dat Nederland bijna 3,5 miljoen kampeerders telt, die jaarlijks goed zijn voor 44 miljoen nachten op de camping. 

Foto: Pixabay Sabina Majoor

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!