like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

The Daily Mile maakt kinderen gelukkiger

Van: op 31 mei 2019

The Daily Mile, een initiatief waarbij kinderen elke dag één mijl lopen, is een groot succes. De resultaten zijn dan ook verbluffend: betere concentratie, fitter en... kinderen worden er gelukkiger van. Eind september 2016 startte dit internationaal initiatief in Nederland. Maar lopen is ook heel gezond voor volwassenen. Die zitten vaak nog meer stil overdag dan kinderen.

The Daily Mile houdt in dat jongeren en kinderen minstens drie keer per week 15 minuutjes de klas verlaten om anderhalve kilometer of één mijl te lopen. Dat kan in rondjes op de speelplaats zelf, heel gemakkelijk dus. Het was een docente op een basisschool in Schotland die het initiatief bedacht. Veel kinderen daar kampten met overgewicht en daarom liet ze ze een rondje rennen. Het duurde niet lang of andere scholen in Schotland en Groot-Brittannië volgden. De organisatie Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) pikte het initiatief op en introduceerde het in de Nederlandse scholen. 

“Docenten die The Daily Mile in hun klas uitvoeren, ervaren vooral effecten op fysiek en sociaal gebied. Docenten merken dat leerlingen meer energie hebben, fitter zijn en makkelijker samenwerken. Leerlingen ervaren dat ze The Daily Mile over het algemeen steeds beter kunnen volhouden”, zo staat in het onderzoek van het Mulier Instituut dat de impact van The Daily Mile in Nederland onderzocht. Het initiatief wordt voornamelijk in de bovenbouw van het basisonderwijs uitgevoerd, zelden bij de kleuters.

Zitten is het nieuwe roken

Ook bij volwassenen is joggen en hardlopen heel populair. Dat is niet verwonderlijk. We oefenen ons beroep al zittend uit, na het werk zetten we ons in de auto om thuis weer in de zetel te gaan zitten. Komt daarbij nog dat de vrije tijd beperkt is. Sporten moet snel gaan want er staan nog een hoop activiteiten op het programma. ‘Zitten is het nieuwe roken’ klinkt het vaker en dat is ook zo. Van al dat zitten krijgen we lichamelijke klachten als obesitas en hart- en vaatziekten. Ook voor onze mentale gezondheid is al dat zitten niet goed. Wie zich niet goed in zijn vel voelt, is vaker ziek en dat is dan weer niet goed voor de economie.

In tal van bedrijven lopen daarom programma’s die werknemers ertoe aanzetten wat meer te bewegen. ’s Middags gaan joggen met enkele collega’s is niet ongewoon. Om de teamspirit te bevorderen, nemen ze deel aan loopwedstrijden voor het goede doel. Die worden dan ook heel regelmatig en op veel locaties georganiseerd. In Groningen bijvoorbeeld kan je vrijdag 31 mei deelnemen aan de Green Trail. De hardlopers volgen een parcours langs duurzame initiatieven in en om Groningen. Zo is er wekelijks wel ergens in de omgeving een loopwedstrijd. 

Lopen is een heel duurzame sport. Door veel te lopen – op verantwoorde wijze – draag je bij aan de eigen gezondheid, fitheid, geluk én aan het behoud van de natuur. Je hebt er geen materiaal voor nodig, behalve een paar loopschoenen, en als je op de paden blijft en geen lawaai maakt, verstoor je de natuur niet. Je hoeft er niet ver voor te reizen en een half uurtje lopen of wandelen is gezond voor het lichaam en de geest. Zo draag je mee aan een gezonde samenleving.

Hondenweer buiten is geen excuus om je ‘daily mile’ af te gelasten. Lopen kan je ook binnen doen. Van toertjes rennen in de keuken zal je snel duizelig worden maar wat houd je tegen om een loopband te kopen? Loopbanden zijn een perfecte aanvulling om in vorm te blijven. Omdat de loopband het loopvlak dempt, is het een betere ondergrond voor je gewrichten dan beton. Uiteraard gaat er niets boven lopen in de natuur maar loopbanden zijn minstens even goed voor de gezondheid. Het is niet voor niets een van de meest verkochte cardiovasculaire fitnessapparaten ter wereld.

Foto: Pixabay Jori Samonen

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis en Duurzaamnieuws behoort tot de organisaties waar de pijn meteen steekt. Een heel groot deel van onze inkomsten is plots weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want ook dit gaat voorbij en dan is een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!