We verspillen veel te veel voedsel en dat veroorzaakt nodeloos veel uitstoot van broeikasgassen. Het probleem aanpakken kan voor veel landen klimaatwinst opleveren, zeggen vier organisaties in aanloop naar de klimaattop COP 30 in Brazilië.
De industrie, de landbouw, de scheepvaart of het vliegverkeer: iedereen weet dat die sectoren stevige inspanningen zullen moeten doen om de klimaatverandering binnen de perken te houden. Maar er is ook deze ongemakkelijke waarheid: een derde van al het voedsel dat wereldwijd wordt geproduceerd, komt nooit op een bord terecht, maar gaat verloren. Die verspilling veroorzaakt bijna 10 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen – vijf keer zo veel als de luchtvaart.
Kans
Volgens de vier organisaties, waaronder Global FoodBanking Network, Wrap en het World Resources Institute, zal het volume van het voedselverlies tegen 2030 naar verwachting oplopen tot 2,1 miljard ton per jaar, tenzij er dringende maatregelen komen.
De verspilling kost landen niet alleen handenvol geld, het wakkert ook de klimaatverandering aan. Het terugdringen van voedselverlies en -verspilling is dus een kans voor overheden, bedrijven en huishoudens, stellen ze in een verklaring in de aanloop naar de klimaattop in Brazilië (COP 30). Ze noemen de strijd tegen verspilling een onderbenutte maar “transformatieve klimaatoplossing”.
Verspilling in de hele voedselketen
Voedselverspilling ontstaat in de hele keten: denk aan mislukte oogsten, slechte logistiek, gebrekkige koeling of inschattingsfouten bij de aankoop of bereiding van maaltijden.
“Voedselverlies en -verspilling is een van de grootste kansen in de klimaattransitie”, zegt Catherine David, ceo van Wrap. “Enkele grote voedingsbedrijven kunnen door gerichte inspanningen nu al meetbare verminderingen van voedselverspilling met 50 procent realiseren. Wat we nu nodig hebben is schaalvergroting. Voedselverlies en -verspilling aanpakken moet centraal staan in elk klimaatplan. Het is snel, praktisch en betaalbaar.”
Duizend miljard dollar
Volgens Lisa Moon van The Global FoodBanking Network is er de afgelopen jaren grote vooruitgang geboekt door het verband te leggen tussen voedselsystemen en klimaatverandering. “Maar nu hebben we meer actie nodig”, zegt ze. Haar organisatie zet in op voedselbanken als gemeenschapsgerichte oplossing voor voedselverspilling. “Voedselbanken werken samen met bedrijven, overheden en het maatschappelijk middenveld om honger te bestrijden, verspilling tegen te gaan en de uitstoot van methaan te verminderen.”
Liz Goodwin, directeur Food Loss and Waste bij het World Resources Institute vult aan: “Voedselverspilling is een van de meest vergeten klimaatproblemen. Elk jaar doet het duizend miljard dollar wegvloeien uit de economie – een bedrag dat de wereldwijde gezondheidszorg met tien procent zou kunnen verhogen. Daarnaast is de strijd tegen verspilling een uitgelezen kans voor landen om de planeet te beschermen”, concludeert ze.
Blijf op de hoogte met de nieuwsbrief. Meld je hier aan.
( Je kunt ons ook steunen door lid te worden of te doneren )

