C&A, Claudia Straeter, H&M, Kuyichi, Marks & Spencer, MudJeans. Het is een kleine greep uit de modemerken die afgedankte kleding een tweede leven geven. Een nieuw Amsterdams initiatief gaat een stap verder. Het Creative City Lab gaat op een circulaire manier hoogwaardige mode maken van oude wol uit Nederland.
Een waslijn vol met oude wollen truien. Dat was een van de eyecatchers tijdens het juni-evenement van het Amsterdamse Creative City Lab (CCL). De truien waren gedoneerd door de aanwezigen, die daarmee op ludieke wijze hun betrokkenheid toonden bij de plannen voor wolrecycling van CCL.
Met het Recycle Lab for Circular Fashion wil CCL een impuls geven aan de technische, bedrijfsmatige en creatieve ontwikkeling van nieuwe mode van oude wol in Nederland. Het is de bedoeling dat het lab uitvindt hoe op een circulaire manier hoogwaardige wollen mode-items zijn te maken van onze afgedankte kleding.
Mode van wolafval
Sinds begin 2015 werkt CCL binnen het Recycle Lab for Circular Fashion aan de ontwikkeling van een circulaire collectie mode van wol die door consumenten is weggegooid. Dat klinkt eenvoudiger dan het is, zo werd in juni 2015 duidelijk tijdens het Creative Event dat CCL in Amsterdam organiseerde. Hoe kan van oude wol een lange en sterke vezel worden gemaakt, die geschikt is voor innovatieve knitwear? Is er wel een business case voor wolupcycling? En hoe zijn consumenten te enthousiasmeren voor kleding van oude wol? Het Recycle Lab for Circular Fashion – dat samenwerkt met bijvoorbeeld fashion designers, textielrecyclers, kennisinstituten en Modint – heeft al een aantal antwoorden opgeleverd.
1 miljoen truien
Het team van CCL verrichte uitvoerig speurwerk naar materiaalmixen, vervezeltechnieken en textielsortering. Bij de Nederlandse textielsorteerders blijkt veel onbenut potentieel voor circulaire mode te vinden. Minder dan 1 procent van al het ingezamelde textiel bestaat uit gebreide wollen truien. Maar van de vezels van dat afval kunnen in principe jaarlijks wel 1 miljoen gloednieuwe truien worden gemaakt. Eerste tests naar wolrecycling in Texperium laten zien dat de vezels voldoende lengte behouden en kunnen worden gemengd met andere materialen, zoals nieuwe wol.
Ook over de businessmodellen en communicatiestrategieën voor circulaire mode is het Recycle Lab for Circular Fashion meer te weten gekomen. Zo is tweedehands wol goedkoper dan nieuwe, maar zijn de huidige gerecyclede wollen garens gemaakt van industrieel restafval en niet van onze oude kleding. Bovendien is de consumentenvraag naar duurzame kleding beperkt, en is een uitgekiende communicatiestrategie nodig om ecofashionista’s te informeren, enthousiasmeren, overtuigen en betrekken. Een lichtpuntje: zulke communicatieactiviteiten zijn een uitdaging voor makers van circulaire wollen mode, maar ook voor aanbieders van andere duurzame producten en diensten. Kennisuitwisseling en ketensamenwerking bieden daarom kansen om de trend richting circulaire mode te versnellen.
Warme Truiendag
In Nederland wordt minder dan de helft van afgedankte kleding en textiel ingezameld voor hergebruik. Bovendien blijkt het textielafval dat wél wordt ingezameld doorgaans een tweede leven te krijgen als poetsdoek, isolatiemateriaal of andere laagwaardige toepassing. Waar gaat het mis met kledingrecycling, en hoe kan het beter? Dat was de vraag waarmee Ellen Mensink, voorzitter van CCL, dit jaar het Recycle Lab for Circular Fashion startte.
Met het Recycle Lab for Circular Fashion wil CCL realiseren dat onze afdankertjes zo optimaal mogelijk wordt gerecycled tot hoogwaardige collecties, om vervolgens een circulaire modeproductie en -consumptie in Nederland op gang te brengen. De milieuvoordelen liggen voor de hand: bij textielrecycling ligt het energie-, water- en grondstoffenverbruik aanzienlijk lager dan bij de productie van nieuwe vezels, garens en kledingstukken.
Binnenkort start CCL een crowdfunding campagne om een aantrekkelijke collectie basisgarens voor mode-items en interieurproducten op de markt te brengen. Er wordt nog gezocht naar merken en winkels die interesse hebben in (de ontwikkeling van) nieuwe garens van oude wol. Voor de Warme Truiendag 2016 levert het Recycle Lab for Circular Fashion in ieder geval breigaren en een door Carolien Evers ontworpen trui van gerecyclede garens.
Meer informatie op Creativecitylab.nl