Het lukt in Nederland niet de kloof tussen de rijken (de hoopvollen) en de armen (de hooplozen) te overbruggen. Geld is macht, geen geld, armoede, is onmacht, onmacht over je eigen lot. Directeur van de Wiardi Beckmanstichting Tim ‘S Jongers weet wat het is om geen hoop te hebben. Hij reist door Nederland op zoek naar mensen die beiden leefwerelden met elkaar verbinden, de zogenaamde kloofdichters.
In de televisie-uitzending gaan we te rade te gaan bij mensen die thuis zijn in beide werelden. Mensen zoals Tim ‘S Jongers. Hij weet als geen ander wat het is om geen hoop te hebben. Hij kroop zelf jarenlang door de maatschappelijke tunnel (een ladder is het zeker niet) om er aan het einde met een diploma uit te komen – en hij is inmiddels directeur van de Wiardi Beckmanstichting.
Naast Tim staan columnist en sociaal werker Emine Uǧur, postbode Ahmed Abdillahi, gynaecoloog Erik Steegers, sociaal ontwerper Denise Hardeman en bureaucratische buldog Albert Jan Kruiter. Stuk voor stuk kloofdichters: mensen die de hand reiken naar de overkant om de kloof te dichten.
Ervaringsdeskundigen aan de ene kant, wiens stem al te vaak verdwijnt als hoogopgeleide beleidsmakers over hun wijk, hun uitkering, hun leven beslissen. En van de andere kant van de kloof de kloofdichters, mensen die vanuit overtuiging en principiële bescheidenheid bij iemand op de bank gaan zitten om de vraag te stellen die steeds meer verdwenen lijkt uit onze verzorgingsstaat:
Wat heeft u eigenlijk nodig?
26 januari 20:30 NPO 2