Hoe kunnen we het vertrouwen in de journalistiek herstellen in deze verwarrende tijden? VPRO Tegenlicht volgt de jonge Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert op de redactie van The New York Times en spreekt hem over zijn zoektocht naar de waarheid met behulp van Open Source Intelligence (OSINT). Over de waarde van journalistiek gebaseerd op informatie en bewijsvoering uit openbare bronnen, letterlijk van het internet geplukt dus.
In de huidige overvloed aan informatie raakt de waarheid steeds verder uit zicht. Om greep te krijgen op een wereld waar tegengestelde versies van de werkelijkheid met elkaar strijden, zijn er steeds meer journalisten die nieuwe onderzoeksmethoden inzetten om de waarheid te achterhalen.
Eén van de pioniers op het gebied van Open Source Intelligence (OSINT) is onderzoeksjournalist Christiaan Triebert (Leeuwarden, 1991). Hij maakte naam bij onderzoekscollectief Bellingcat en is inmiddels doorgedrongen tot de top van de Amerikaanse journalistiek, The New York Times. Daar won hij afgelopen jaar met zijn team al twee keer de Pulitzerprijs, de hoogste journalistieke onderscheiding in de Verenigde Staten.
Wat betekent deze revolutie in de onderzoeksjournalistiek voor het achterhalen van de waarheid en het herstel van vertrouwen in de journalistiek? VPRO Tegenlicht spreekt Christiaan Triebert op de redactie van zijn krant The New York Times over de waarde van Open Source Intelligence (OSINT). Triebert: ‘Ik hoop dat onze manier van onderzoek doen ervoor kan zorgen dat mensen weer meer vertrouwen krijgen in de media, en dat het kan dienen als een tegengif voor desinformatie.’
VPRO Tegenlicht : Trust me, I’m a journalist – Christiaan Triebert over zijn zoektocht naar de waarheid , maandag 26 september, 20.25 uur, VPRO, NPO