like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws

VPRO Tegenlicht: ons basisinkomen volgens Rutger Bregman

Van: op 19 november 2018

bregman
Historicus Rutger Bregman zette vier jaar geleden het basisinkomen op de politieke agenda. Zeker negen Nederlandse steden kondigden experimenten aan. Bregman werd een veelgevraagd spreker over de hele wereld. Hoe staan we er nu voor? En hoe zorgen we ervoor dat het basisinkomen toekomstbestendig kan worden?

Dankzij enkele afleveringen van VPRO Tegenlicht en het boek van Rutger Bregman ‘Gratis geld voor iedereen’ komt vergeten onderzoek naar het basisinkomen aan het licht. Hieruit blijkt dat dit eeuwenoude idee een probaat middel is voor armoedebestrijding en het aanjagen van nieuwe economische activiteit. Bregman’s boek werd een internationale hit. Over de hele wereld wordt het basisinkomen inmiddels gezien als mogelijk antwoord op de stagnerende middeninkomens, de groeiende kloof tussen arm en rijk en de robot-revolutie.

Fairphone 3_Staring lady

Maar na de stormachtige comeback van het basisinkomen is de grote vraag: hoe nu verder? Ondanks alle evidente voordelen staan overheden niet te trappelen om het in te voeren. Rutger Bregman vindt het de hoogste tijd om nu eindelijk werk te gaan maken van het basisinkomen. Hij vindt dat het vaak onterecht gezien wordt als een socialistische proefballon. Hij wil het begrip basisinkomen omsmeden in de taal van deze tijd: burgerdividend of durfkapitaal voor de gewone man. Zodat het basisinkomen door tegenstanders en sceptici niet langer kan worden gezien als aalmoes van de overheid, maar als burgerrecht

Regie: Roland Duong

Online project ‘Ons basisinkomen’ op IDFA DocLab (i.s.m. Upian & Arte)
Stel dat we allemaal een maandelijks inkomen ontvangen, zonder verdere vragen of verplichtingen? Het internationale online project Ons Basisinkomen verkent met een interactieve zevendelige korte documentairereeks de prangende vragen over het universeel basisinkomen. Want wat gaan we de hele dag nog doen met gratis geld? Wat betekent werk eigenlijk voor ons en hoe ziet de toekomst van ons werk er dan uit? Regie door Yuval Orr.

Bekijk de uitzending

Lees ook: Wie een basisinkomen wil moet anders leren rekenen

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws