like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Waarom water besparen belangrijk is (+101 tips)

Van: op 29 januari 2019

lekken

Iedere dag verbruiken we zo’n 120 liter water per persoon. Het grootste deel (40 procent) wordt gebruikt voor douchen en wassen. 30 procent spoelen we door de WC. De rest wordt benut voor andere dingen, zoals de afwas, de tuin of koken.

Als we kijken naar wat nodig is voor het produceren van ons eten en drinken, komt het totaalverbruik zelfs uit op ongeveer 3.600 liter water per persoon per dag, stelt het voedingscentrum.

Energievergelijk.nl heeft 101 tips verzameld die u kunt toepassen om uw waterconsumptie te verminderen.

Groot belang

Het besparen van water is namelijk van groot belang. Door klimaatverandering krijgt men op steeds meer plaatsen wereldwijd te maken met waterschaarste. In veel landen is te weinig water voor eigen gebruik en een gezonde economie.

Door verdere opwarming van de aarde is het niet onmogelijk dat we ook in Nederland vaker te maken krijgen met droge periodes. Daardoor zijn er in ons land steeds meer inspanningen nodig om de watervoorziening op orde te houden.

Water = energie

Het gebruik van water kost bovendien energie. Een liter warm water kost zelfs 50 keer zoveel energie als een liter koud water.

Door minder water te gebruiken, reduceren we dus ook ons energieverbruik en verminderen we onze CO2-voetafdruk. Daarnaast gaat de rekening van de energieleveranciers omlaag.

Bespaartips

Maar wat kunt u concreet doen om het waterverbruik terug te dringen? Hieronder 5 gouden tips:

  1. Douche maximaal 5 minuten per dag
  2. Zet waterbesparende mondstukken op uw kranen
  3. Besproei uw tuin zomers vroeg in de ochtend. Overdag verdampt veel water.
  4. Vang regenwater op, bijvoorbeeld in een regenton
  5. Eet minder vlees, want voor het produceren van 100 gram rundvlees is zo’n 1.500 liter water nodig

Meer artikelen uit de categorie: Info

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws