Duitsland gaat zijn afhankelijkheid van vervuilende kolencentrales tegen 2038 stoppen. De langverwachte beslissing zal grote gevolgen hebben voor de pogingen van Europa om zijn klimaatdoelstellingen voor Parijs te halen.
Het land is het laatste grote bastion van kolenstook in Noordwest-Europa en de smerigste fossiele brandstoffen leveren nog steeds bijna 40% van de Duitse energie, tegen 5% in het VK, dat van plan is om de brandstof volledig uit te faseren tegen 2025.
Een Duitse commissie van 28 leden van industrie, politici en NGO’s, heeft sinds afgelopen zomer gewerkt om tot een tijdschema voor het uitfaseren van kolen te komen. Dat gaat nu een einddatum krijgen in 2038. Een beoordeling in 2032 zal beslissen of de deadline kan worden vervroegd tot 2035.
Te vroeg
RWE, dat veel van de kolencentrales in het land runt, zei echter dat de datum 2038 “veel te vroeg” was voor het bedrijf en zei dat de herziening van 2032 een kans zou zijn om de einddatum te verlengen. In een verklaring zei het bedrijf dat de voorstellen: “verreikende gevolgen zouden hebben voor de Duitse energiesector en met name voor RWE.”
Vind jij goede en onafhankelijke informatie over een duurzame en klimaatveilige toekomst belangrijk? En helpt Duurzaamnieuws.nl je daarmee? Help ons dan als ondersteunend lid. Dank je wel.
Liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief.
Rolf Martin Schmitz, de hoogste baas van RWE, waarschuwde dat het plan “ernstige gevolgen” zou hebben voor de bruinkool- of bruinkoolactiviteiten van het bedrijf. Ondertussen namen duizenden schoolkinderen op dezelfde dag deel aan een protest in de Duitse hoofdstad, waarin werd opgeroepen tot het beëindigen van steenkool om het broeikaseffect aan te pakken.
In het definitieve 336 pagina’s tellende document dat goedgekeurd werd door de kolencommissie, staat dat Duitsland zijn 42,6 GW aan kolencapaciteit wil verminderen tot ongeveer 30 GW tegen 2022, en verder daalt tot ongeveer 17 GW tegen 2030.
Greenpeace heeft opgeroepen tot een einddatum van 2030, maar andere milieugroepen in het land steunden een einddatum van 2035. Bijna driekwart van de Duitsers vindt een snelle uitstap uit steenkool belangrijk, volgens een peiling onder 1.285 mensen van de zender ZDF.
Meer gas
De commissie zei dat gas de voorkeursbrandstof van Duitsland zou worden in plaats van steenkool, waardoor het meer op het Britse energiesysteem gaat lijken. Ondertussen heeft Duitsland als doel het aandeel van hernieuwbare energiebronnen in de elektriciteitsvoorziening te vergroten van 38% nu tot 65% in 2030.
Een van de meest controversiële kwesties zijn de kosten van het compenseren van energiebedrijven voor het sluiten van kolencentrales voor het einde van hun leven. Daarvoor is ongeveer 40 miljard euro uitgetrokken volgens de plannen van de commissie; de industrie had gehoopt op € 60 miljard.