Nederlanders maken zich zorgen over het klimaat maar worden onzekerder over klimaatmaatregelen en wat zij er zelf aan kunnen doen. Dit vertaalt zich in een afwachtende houding: wat gaat de overheid doen? Dat blijkt uit de jaarlijkse Nationale Monitor Energietransitie.
De algemene teneur in de uitkomsten van het onderzoek is dat Nederlanders onverschilliger zijn geworden over het klimaat en wat zij daar zelf aan kunnen doen. De onzekerheid over welke maatregelen genomen kunnen en moeten worden, de onzekerheid over de kosten en de abstracte klimaatdiscussies maken dat steeds meer Nederlanders het onderwerp naast zich neerleggen. En de bal bij de overheid.
Aandacht media verhoogt kennis niet
Ondanks de vele (media)aandacht die de energietransitie dit jaar heeft gekregen, denkt slechts een kwart van de Nederlanders veel kennis te hebben over verduurzaming van de energiehuishouding. Men associeert een duurzaam huishouden nog steeds met groene stroom en zonnepanelen. De aandacht voor gasloos wonen neemt wel merkbaar toe, net zoals de vraag naar meer informatie daarover, zo blijkt ook uit eigen onderzoek van Duurzaamnieuws.nl. Slechts een op de tien denkt dat de woning ‘toekomstproof’ is voor toekomstige veranderingen.
Wachten op de overheid kost geld
Uit de Nationale Monitor Energietransitie blijkt dat Nederlanders de overheid als eerst verantwoordelijke zien voor het nemen van maatregelen in de energietransitie.
Tegelijk zijn financiële motieven de belangrijkste aanjagers voor het zelf nemen van maatregelen door burgers en consumenten. Daarbij gaat het zowel om de directe besparingen aan energiekosten, als ook de waardevermeerdering van de eigen woning.
Burgers en consumenten laten zich minder beïnvloeden door politieke akkoorden en zoeken oplossingen dicht bij huis. Besparing en waardevermeerdering zijn dan ook effectieve argumenten om de energietransitie bij consumenten op gang te brengen. Hoe sneller je begint, hoe meer je bespaart. En andersom: wachten kan duur uitvallen, want kosten en belastingen gaan in de komende tijd naar verwachting alleen maar omhoog.
Waar haal je de kennis?
Als het gaat om kleine acties als korter douchen of de thermostaat lager zetten zijn veel mensen wel al actief. Drie kwart van de Nederlanders weet echter naar eigen zeggen nog onvoldoende over hun opties om de energietransitie voor hun eigen huishouden vorm te geven. Goede kennisbronnen zijn daarom belangrijk om mensen op weg te helpen. Een installatiebedrijf als Feenstra heeft die kennis al paraat.
Algemeen directeur Adriaan Pietersma van Feenstra: “We vinden het belangrijk te weten wat er bij de mensen thuis speelt en hen te informeren over wat er mogelijk en niet mogelijk is. We merken dat ons Zorgeloos Wonen-platform goed wordt bezocht en bekeken. We moeten om naar een echt duurzame energievoorziening, dat weten de mensen inmiddels wel. De vraag is hoe. De overheid, de markt en bewoners zijn gebaat bij duidelijkheid. Wat de Nationale Monitor Energietransitie volgens ons aantoont, is dat eerlijke informatie loont.”
Nu energie besparen loont
Voor veel mensen is wachten op de overheid dief spelen van de eigen portemonnee. Energiekosten gaan stijgen, de waarde van eigen woningen is gezond en de rente is laag. Bovendien zijn er subsidies en voordelige financieringen voorhanden. Kortom, financiële drempels hoeven er niet te zijn om nu voor de meest duurzame energieoplossing te gaan. Op het platform Zorgeloos Wonen lees je hoe dat voor jouw situatie het beste kan. Of kijk naar de rondetafelgesprekken over de energietransitie in ‘Op naar 2050‘.
Kijk hier voor de uitkomsten van het onderzoek.
Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met onze partner Feenstra.