Het Vlaamse VITO en de Universiteit Gent hebben een zeer goede reputatie op gebied van waterzuivering, die ver over de Belgische grenzen reikt. Dankzij een samenwerking met QinetiQ Space gaat hun technologie nu ook de ruimte in.
Het Oost-Vlaamse ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space zorgt ervoor dat astronauten zich nooit nog zorgen hoeven te maken over water. Daartoe werkt het aan een waterzuiveringsunit die van urine en afvalwater hygiënisch, zuiver water maakt. De firma heeft daarvoor een contract gewonnen met het Europese ruimtevaartsagentschap ESA. De waarde ervan is 1,1 miljoen euro. Het behandelde water kan door astronauten gebruikt worden om zich te wassen. Met nog een extra filtering erbij wordt het ook drinkbaar.
QinetiQ Space leidt het project. De Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) werkt aan de membraantechnologie. En Universiteit Gent is verantwoordelijk voor het subsysteem dat de urine zuivert. Ook zal de universiteit het prototype testen op vrijwilligers. Het is alvast zeker dat ze zullen mogen testen of het recyclaat echt wel geschikt is om zich mee te wassen.
Water uit urine recyclen, bestaat al langer. Zo hebben de Amerikanen daar goede apparatuur voor ontwikkeld. Maar deze keer zou het dus een product in Europese handen worden. Bovendien willen de Belgen een systeem dat beter is dan dat van de Amerikanen: zo gebruiken die enkel membranen, terwijl ze hier werken met membranen én bacteriën.
De Belgische ambitie is zelfs het systeem zo efficiënt te maken dat het regeneratief is. Dan kan je oneindig voortgaan met recyclen, zonder dat nog water van buitenaf nodig is.
Afwachten of en wanneer de ontwikkeling ook hoop biedt aan de mensen van dat andere ruimteschip: Aarde.
Koen Vandepopuliere
Dit artikel werd eerder gepubliceerd op Argusactueel.be