Nederland heeft een internationaal akkoord ondertekend waarin staat dat ze maatregelen zullen nemen om tegen 2050 CO2-neutraal te zijn. Het doel van alle Europese landen samen is om tegen dat jaar een totale vermindering van 55% CO2-uitstoot te bewerkstelligen. Om de klimaatverandering een halt toe te roepen, zal er verminderd verbruik van fossiele brandstoffen moeten komen.
Als we daar niet met zijn allen actief aan meewerken, dan zou ons elektriciteitsgebruik wel eens aan banden gelegd kunnen worden. En dat betekent dan ook geen televisie of Netflix kijken meer. Muziek streamen en afspelen zal moeten stoppen. We zullen dan ook niet langer in het online casino spelletjes kunnen spelen of onze favoriete weddenschappen kunnen plaatsen. Het zullen al deze ‘niet noodzakelijke’ vormen van energieverbruik zijn die als eerste gestaakt zullen moeten worden. Het overstappen op ‘groene’ en dus duurzame energie zal daarentegen op gang moeten komen.
Wat zijn de acties die hiervoor kunnen ondernomen worden?
De overstap naar duurzame energie zal geleidelijk moeten gaan. We kunnen niet zomaar plots ‘alle knopjes omdraaien’, dat zou financieel, economisch en praktisch niet haalbaar zijn. Hieronder een paar voorbeelden van wat we nu al zouden kunnen doen.
- Zuiniger leren omgaan met onze huidige energie.
- Overstappen naar wind- en zonne-energie en op termijn helemaal stoppen met fossiele brandstoffen zoals kolen.
- Aardgas stilaan vervangen door restwarmte, aardwarmte en groene waterstof.
- De projecten naar duurzaamheid bespreken met de mensen zelf en op die manier de nieuwe projecten op een verantwoorde manier inpassen in onze dagelijks leven.
Wat zijn de nieuwe vormen van energie die nu en in de toekomst gebruikt kunnen worden?
Als we het gebruik van fossiele brandstoffen achter ons willen laten, zullen we over alternatieven moeten beschikken. Zonder energievoorziening valt het hele land stil. De volgende manieren van energieopwekking lijken onze beste opties te zijn om ook voor onze kinderen en kleinkinderen een leefbare omgeving na te laten.
- Windmolens op land en zee.
- Zonnepanelen op privéwoningen, bedrijfshallen en zelfs in zonnepaneelparken.
Wat kunnen we zelf bijdragen?
Behalve energie besparen zijn er nog een paar zaken die we als particulier kunnen realiseren om ons steentje bij te dragen aan het behoud van de planeet.
Bij nieuwbouw of ingrijpende verbouwingen van woningen kunnen we nieuwe technieken inplannen die niet langer afhankelijk zijn van onze traditionele energievormen. Denk hierbij aan warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen.
En natuurlijk isolatie. Alle energie die letterlijk door de muren en daken verloren gaat, moet namelijk eerst opgewekt worden. En dat oefent niet enkel zware druk uit op onze duurzaamheid, maar ook op je eigen uitgaven voor energie.
Voor heel wat van deze investeringen heeft de regering een plan uitgewerkt om zoveel mogelijk ondersteuning te bieden. Bespreek al deze zaken ook met je architect, deze professionals zijn op de hoogte van de laatste ontwikkelingen en kunnen je dan ook prima adviseren.
Natuurlijk kan de bal hier niet eenzijdig in het kamp van ‘Jan Modaal’ gelegd woorden. De grootste producenten van CO2 zijn de fabrieken en zware industrie. Ook zij zullen een grote duit in het zakje moeten doen om de doelstelling voor 2050 te halen.