Economische ongelijkheid is een verschijnsel van alle tijden. In onze westerse cultuur hebben we een groot gedeelte van de bevolking boven de armoedegrens gekregen. Maar er zijn nog steeds velen, die iedere dag tegen de beperkingen van de armoede moeten opboksen.
Stappen Om Economische Ongelijkheid Tegen Te Gaan
Op nationaal vlak is dat op de eerste plaats sociale uitsluiting. Gezinnen die onder de armoedegrens leven hebben het heel moeilijk om aan het normale dagelijkse leven deel te nemen. Zelfs een schooluitstapje van de kinderen kan al te zwaar op het budget gaan wegen.
Wanneer we via allerlei steunmaatregelen deze mensen hulp zouden kunnen bieden kan er al heel wat gebeuren. De laagste lonen naar boven opwaarderen, belastingvoordelen voor hen die de laagste inkomens hebben. Investeren in begeleiding van kansarme kinderen. De ouders sensibiliseren van het belang van het onderwijs voor de toekomst. Het zijn maar enkele ideeën, en er zijn er nog zoveel meer.
Als we dit op wereldvlak doortrekken zou dat wel eens een hele verschuiving teweeg kunnen brengen. De verschillen tussen het rijke westen en de landen in andere delen van de wereld zijn onvoorstelbaar.
Een klein maar typerend voorbeeld. Hier sakkert de Hollandse middenklasser op een wat verminderde internet snelheid omdat hij zijn geliefkoosde iGaming spelletje niet kan spelen. Je hoeft echter niet de allersnelste internetconnectie te hebben om de basisspellen in het online casino te spelen. Enkel indien je gebruik wil maken van live streaming zal je wel over een degelijke internetsnelheid moeten beschikken.
Ondertussen legt een vader in Soedan aan zijn kinderen uit dat er die dag geen eten zal zijn, maar hij zal proberen ervoor te zorgen dat er morgen wel wat te eten is.
We kunnen dan toch niet verwonderd zijn dat er een volksverhuizing op gang komt. Eerst moet de economische situatie op gelijkheid afstevenen. Pas dan zullen zij die op zoek zijn naar een beter leven niet zo gemakkelijk hun geboortegrond verlaten om ergens anders verbetering te zoeken.
Eens je langere tijd in derdewereldlanden hebt doorgebracht kom je pas te weten hoe sterk deze mensen eigenlijk aan hun grond gebonden zijn. Maar honger, gebrek aan medische verzorging en beschutting tegen de natuurelementen laat velen van hen kiezen om die te verlaten.
En Hoe Gaan We Hiermee Om?
Er zijn natuurlijk voordelen aan de smeltkroes, die door die instroom gecreëerd wordt. We hebben nu ook in Nederland geleerd hoe men in andere hoeken van de aardbol het eten klaarmaakt, onze muziek en cultuur worden beïnvloed door andere, nieuwe stromingen.
Maar aan de andere kant is het een enorme belastingen voor de natie. Het is geen kwestie van ongastvrij te willen zijn. Het is een zaak van aan wie wordt de rekening gepresenteerd om een plaats aan onze tafel te geven voor al deze nieuwe Nederlanders.
Die rekening wordt aan iedereen gepresenteerd. Dat betekent dat ook zij die het hier al moeilijk hebben, ook mee in de klappen zullen delen.
Het is onze mening dat de enige oplossing gevonden kan worden in investeren in die landen waar de nood het hoogste is. Geld opsturen is absoluut geen oplossing. Het aanleveren van knowhow, opleiding en infrastructuur zijn van belang om een duurzame oplossing te bieden.
En Dan
Dan kan de hele economie worden aangezwengeld. Zowel in Nederland als ergens anders betekent dat meer algemene welstand welke een boost voor de hele samenleving is. Meer inkomen zorgt voor meer geld dat in omloop komt. Dus ook meer goederen die verkocht worden.
Dus ook meer goederen die geproduceerd moeten worden. Met andere woorden meer arbeidsplaatsen. Het is vooral van het hoogste belang dat we de neerwaartse spiraal doorbreken.
Als we daarin slagen kan het niet anders dan dat onze eigen economie in Nederland meer fundament krijgt. Wij kunnen de reductie van de economische ongelijkheid alleen maar toejuichen. En die ontwikkeling is naar de toekomst toe enkel maar positief.