Wie denkt aan een brandweerman, denkt automatisch aan z’n kostuum. Van buitenaf oogt een brandweerpak eenvoudig, maar niets is minder waar: achter deze ogenschijnlijk simpele jas-broek combinatie gaat veel geavanceerde techniek verborgen.
Een pantser van stof
Brandweerpakken bieden thermische bescherming, waardoor hun drager minder onder de hitte gebukt gaat. Deze verminderde hittebelasting zorgt ervoor dat de brandweerman (of -vrouw!) minder snel buiten adem raakt tijdens z’n intensieve werkzaamheden. Onderschat de impact van de hitte hierbij niet; door chemische processen kan de temperatuur plotseling binnen enkele ogenblikken oplopen van 250 graden naar 600 graden. Een goed brandweerpak is bestand tegen deze temperatuurschommelingen. Los van de gassen en rookvorming in de ruimte is de temperatuur van de lucht alleen al voldoende om een ademteug dodelijk te maken. Adembescherming is dan ook een steevast onderdeel in het arsenaal van de brandweeroutfit.
Los van het buitenhouden van slechte invloeden zijn er ook ‘interne factoren’ die onder controle gehouden dienen te worden. Een goed pak moet ook kunnen ventileren, aangezien brandweermannen ook zelf hun lichaamswarmte kwijt moeten kunnen. Brandweerpakken zijn daarom steevast opgebouwd uit meerder lagen. Sommige lagen functioneren als hitte-afweerder, waar andere lagen de hitte juist absorberen en afvoeren van het lichaam.
Achter de technologieën die in de stoffen zijn verwerkt rust veel onderzoek. De onderzoeksbureaus beschermen hun eindproducten daarom ook door middel van patenten tegen rest van de markt. Dit zorgt ervoor dat Vicking brandweerpakken weer andere, gepatenteerde onderdelen bevatten dan de kleding van bijvoorbeeld S-Gard. Het vervaardigen en verkopen van brandweerpakken kan uiteraard niet zomaar; een pak wordt pas als ‘veilig’ beschouwd wanneer het aan de normeringen EN496 en NFPA 197 voldoet.
Dit is een belangrijke tijd, waarin we de richting van de toekomst bepalen. Krijgen we klimaatverandering en de pandemie onder controle? Kunnen we onze veiligheid in stand houden? Nemen we de juiste maatregelen, ook voor een eerlijker samenleving? Als je kunt, is dit een mooi moment om ons te helpen. Steun ons als lid of donateur. Dank je wel.
Wil je ons liever eerst een tijdje volgen? Meld je dan hier aan voor de gratis nieuwsbrief.
Alvast bedankt - en blijf veilig en gezond!
Team Duurzaamnieuws