like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Water ondergeschoven kindje in klimaatgesprekken

Van: op 24 oktober 2015

water aabn de pompVoor de rol van water is in de aanloop naar de klimaatgesprekken te weinig ruimte, klagen waterorganisaties. Vooral het terugdringen van de CO2-uitstoot bepaalt de agenda.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zette afgelopen week de schijnwerpers op het "recordaantal" extreme weergebeurtenissen waar de wereld dezer dagen mee te maken heeft. Met het oog op de aanstaande klimaatgesprekken in Parijs in december, waarschuwde hij dat in de zuidelijke Pacific complete eilanden gevaar lopen door de stijging van de zeespiegel.

In het zuidoosten van Brazilië is sprake van de ergste droogte in tachtig jaar. In Californië hebben mensen te maken met de ergste droogte in een eeuw, en met natuurbranden. Malawi kampt met overstromingen en in het Arctisch gebied zijn hele dorpen in gevaar, zei Kerry tijdens een toespraak bij de Universiteit van Indiana.

Overstromingen

Ondanks Kerry’s waarschuwingen blijft water een relatief verwaarloosd onderwerp in de aanloop naar de klimaatconferentie in Parijs. Vooral de armsten in de wereld hebben te kampen met de gevolgen van de klimaatverandering, zegt Louise Whiting van het Britse WaterAid. Die gevolgen hebben weer vaak te maken met water: overstromingen en een stijgende zeespiegel, te weinig water (droogte), neerslag op het verkeerde moment (onvoorspelbare neerslagpatronen) en de verkeerde waterkwaliteit (te zout of te veel vervuild).

De meer dan 650 miljoen armen en gemarginaliseerden die afhankelijk zijn van onveilige  waterbronnen, zullen steeds kwetsbaarder worden doordat deze bronnen te maken hebben met de gevolgen van de klimaatverandering. Whiting gaf als voorbeeld overstromingen van waterputten en vervuiling van zoetwaterbronnen met zout zeewater.

WaterAid roept de internationale gemeenschap op om waterzekerheid tot prioriteit te verheffen als het gaat om het helpen van arme landen bij de klimaataanpassing. Het gaat dan in eerste instantie om toegang tot water, sanitaire voorzieningen en hygiëne.

Adequate watervoorziening en sanitaire voorzieningen verbeteren de gezondheid van mensen, het onderwijs en de economische stabiliteit, zegt Whiting. "We moeten ook garanderen dat geld gaat van de mensen die de problemen veroorzaken, naar de mensen die de meeste moeite hebben met die problemen om te gaan."

Watervoetafdruk

Een positieve ontwikkeling is dat er vanuit het bedrijfsleven steeds meer aandacht komt voor de watervoetafdruk van producten en diensten, met het besef dat zodra de beschikbaarheid van water in de productieketen opdroogt, of lokale stakeholders geen toegang meer hebben tot schoon drinkwater dit een directe bedreiging op de bedrijfsvoering vormt.

Vanuit Nederland wordt er door het Water Footprint Network toonaangevend onderzoek uitgevoerd naar het ‘virtuele water’ wat zit verborgen in ogenschijnlijk droge producten zoals katoen, cacao en biefstuk. Dat voor één kopje koffie acht glazen drinkwater nodig waren in de productieketen is bijvoorbeeld nauwelijks bekend.

Een aantal bedrijven pakken de handschoen reeds op, zoals bijvoorbeeld Coca Cola met haar Water Stewardship Programme of HMSHost, in Nederland verantwoordelijk voor de catering op luchthaven Schiphol: “Onze gasten reizen de hele wereld over, ook naar landen waar veilig drinkwater bijna niet te vinden is. Wij vinden het belangrijk onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en onze gasten daar bewust van te maken. Daarom hebben we ervoor gekozen om met Made Blue het waterverbruik van de productie en consumptie van alle onze dranken in de ruim 70 locaties op Schiphol in kaart te brengen en te spiegelen met investeringen in drinkwaterprojecten.” Aldus Vincent Wijdenes, Category Manager Beverage bij HMSHost.

Lees meer over: ,

Meer artikelen uit de categorie: Nieuws

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws