De e-sigaret wordt een steeds groter probleem. Meer dan een miljoen wegwerp-vapes per week zorgen voor een extra afvalberg en bedreigen de gezondheid van vooral jongeren. Daarom vragen Britse milieu- en gezondheidsorganisaties de regering in een open brief om wegwerp e-sigaretten in de ban te doen.
De brief is gericht aan de minister van Milieu Thérèse Coffey en de minister van Volksgezondheid Steve Barclay. Achttien milieu- en gezondheidsorganisaties waaronder het Royal College of Paediatrics and Child Health en de Marine Conservation Society waarschuwen de regering voor de wegwerpbare e-sigaret die volgens hen “een snel escalerende bedreiging” vormt voor de volksgezondheid en het milieu.
Ingebouwde batterij
Per week belanden in Groot-Brittannië 1,3 miljoen van zulke wegwerp-vapes bij het afval, goed voor 22 voetbalvelden per jaar. Wegwerpbare vapes zijn gemaakt uit plastic en bevatten nicotine en een lithiumbatterij. Daardoor zijn ze “gevaarlijk voor de natuur en voor wilde dieren als ze na gebruik onachtzaam worden weggegooid”, schrijven de organisaties.
Volgens Bond Beter Leefmilieu (BBL) bestaat er ook in België geen duidelijke regelgeving over het inzamelen of recycleren van e-sigaretten. Bebat roept wel op om ze in te zamelen bij een Recupel-inzamelpunt omdat de ingebouwde lithium-ion-batterij “een gevaar vormt als die bij het gewone afval terechtkomt.”
Nederland heeft eerder dit jaar een motie aangenomen die de plastic sigarettenfilter tegen 2026 met 70 procent moet reduceren.
Aantrekkingskracht op jongeren
De artsen die de open brief mee ondertekenen zijn ook bezorgd over de aantrekkingskracht van wegwerp-e-sigaretten op jongeren: in kleurige verpakkingen en boordevol smaakjes. “Sinds 2021 is het aantal elf- tot zeventienjarigen dat wegwerp-e-sigaretten gebruikt in plaats van de herbruikbare vapes, meer dan verzevenvoudigd”, schrijven ze. Ze hekelen ook dat jongeren bijzonder gevoelig zijn voor de manier waarop vapes in de markt worden gezet en zijn ongerust over het effect ervan op hun gezondheid. “Dit kan een hele nieuwe generatie kweken die verslaafd is aan nicotine.”
Gepolst naar een reactie bij Kom op tegen Kanker zegt directeur Preventie Ann Gils dat de wegwerpvullingen van e-sigaretten ook in België een enorme impact hebben op het milieu. “Kom op tegen Kanker heeft in 2018 samen met de Stichting tegen Kanker de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving opgericht. Een van de doelen is de vervuiling door de tabaksindustrie aan te klagen want plastic sigarettenfilters zijn de grootste zwerfvuilfractie ter wereld en de milieu-impact is enorm”, zegt Gils.
“Vanuit gezondheidsperspectief is het gebruik van de e-sigaret al heel lang een moeilijk onderwerp”, gaat ze verder. “Enerzijds maken ze jongeren en niet-rokers verslaafd aan nicotine en zijn ze eventueel een opstap naar tabak, maar anderzijds kunnen ze ook worden gezien als mogelijk rookstopmiddel.”
De Hoge Gezondheidsraad van België is van mening dat de e-sigaret niet zonder risico is, ook al wordt vapen substantieel minder schadelijk ingeschat dan roken. Aan niet-rokers en jongeren wordt de e-sigaret afgeraden. “Kom op tegen Kanker ondersteunt dit advies”, zegt Gils.