Kunstgras is gemaakt van synthetische materialen – laten we dat nu meteen uit de weg ruimen. Deze materialen hebben wel een impact op het milieu. De producten van Top Kunstgras zijn daarom niet bepaald milieuvriendelijk. Toch heeft kunstgras veel positieve milieureferenties in vergelijking met natuurgras. Het wordt vaak gepromoot als een ‘groen’ alternatief. Normaal gras heeft immers water nodig, terwijl je het ook moet maaien en bemesten. Dit is slecht voor het milieu en al deze actie zijn niet nodig voor kunstgras. Maar hoe ziet dit er in het echte leven uit? Hieronder benoemen we de ecologische voordelen van het neppe gras!
Waterbesparing
Gras heeft water nodig, dat is een gegeven. Dit is waar kunstgrasoppervlakken een groot voordeel hebben ten opzichte van natuurgras. In de meeste gevallen hoef je kunstgras alleen water te geven om het schoon te maken. Hoewel er sommige soorten kunstgras zijn die beter presteren als ze worden bewaterd, is dit waterverbruik over het algemeen aanzienlijk minder dan nodig is om natuurgras te irrigeren en te onderhouden. Uit onderzoek in de VS is gebleken dat elk rechthoekig kunstgrasveld van volledige grootte tussen de 1,8 miljoen en 3,7 miljoen liter water per jaar bespaart. Bovendien is bij kunstgrasinstallaties altijd enige vorm van afwatering inbegrepen. Sommige gebruikers kiezen ervoor om het water van hun kunstgras op te vangen om het te hergebruiken. Omdat het geen vocht opneemt zoals natuurgras, kan regenwater (en het water dat je gebruikt om het schoon te maken) voor iets anders worden bewaard.
Lagere koolstofemissies
Bij het maaien van gras worden fossiele brandstoffen gebruikt en wordt kooldioxide in de atmosfeer gebracht. De milieu-impact van je grasmaaier lijkt misschien minimaal, maar volgens de EPA zorgt de uitstoot van een 3,5 pk benzinegrasmaaier in één uur voor dezelfde hoeveelheid luchtvervuilende uitstoot als een nieuwe auto die 550 km rijdt. Extrapoleer dat naar grote stukken natuurgras in parken, stadions en scholen, en de effecten worden al snel aanzienlijk. Natuurlijk is kunstgras een duidelijke oplossing voor dit probleem omdat het niet gemaaid hoeft te worden – einde verhaal.
Geen pesticiden
Nogmaals, pesticiden en kunstmest lijken misschien niet zo belangrijk als ze in je achtertuin of op het plaatselijke sportveld worden gebruikt, maar het draagt allemaal bij aan het grotere geheel. Het spreekt voor zich dat kunstgras geen pesticiden of kunstmest nodig heeft om het functioneel en mooi te houden.
Recyclebaar
Bij verwijdering aan het einde van de levensduur belandt vaak oud gras op de stortplaats. We moedigen onze klanten aan om waar mogelijk delen van het kunstgras door te verkopen, te doneren of te recyclen. Vaak kunnen gemeenschapsgroepen bijvoorbeeld verschillende aspecten van een elite-speeloppervlak gebruiken dat wordt vervangen. Uiteindelijk is het altijd de beste optie om de grasmat te recyclen tot andere producten en toepassingen, en er wordt voortdurend onderzoek gedaan naar betere manieren waarop kunstgras kan worden verwijderd, gereinigd en hergebruikt, of onderdelen ervan kunnen worden gerecycled.
Kunstgras begint er redelijk goed uit te zien in vergelijking met natuurgras, maar kan het beter? Het antwoord is ja. Kunstgras gemaakt van gerecyclede materialen worden tegenwoordig namelijk aangeboden en zijn uiteraard nog beter!