Wie zich gaat verdiepen in verzekeringen, ontdekt binnen de kortste keren dat hij een groot aantal verzekeringen af kan sluiten. Doordat lang niet iedere verzekering verplicht is, weet je misschien niet welke je wel en niet af moet sluiten. Wat dat betreft, ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij je namelijk welke verzekeringen je als particulier nodig hebt in Nederland.
Zorgverzekering
We starten met één van de belangrijkste verzekeringen, namelijk de zorgverzekering. Iedereen die in Nederland woont of werkt en 18 jaar of ouder is, is verplicht om deze verzekering af te sluiten. Het basispakket is de zorgverzekering met de minst uitgebreide dekking. Maar wat zit er in de basisverzekering? Kosten voor de huisarts, medische specialisten, ziekenvervoer en voorgeschreven geneesmiddelen worden vergoed als je deze verzekering afsluit.
Voor sommige mensen is de dekking van de basisverzekering voldoende, maar dit geldt lang niet voor iedereen. Gelukkig kun je het basispakket uitbreiden met aanvullende verzekeringen. Zo kun jij je bijvoorbeeld aanvullend verzekeren voor fysiotherapie en de tandarts. Twijfel je of je wel of geen tandartsverzekering af moet sluiten of weet je niet of jij je aanvullend moet verzekeren voor de fysio? Vraag jezelf dan af hoeveel je hier gebruik van maakt. Als je een slecht gebit hebt of regelmatig geblesseerd bent, kan het voordelig zijn om je aanvullend te verzekeren. De kosten voor de behandeling(en) liggen dan vaak vele malen hoger dan de premie voor een aanvullende verzekering.
Opstalverzekering
Net als een zorgverzekering is een opstalverzekering ook verplicht. Verschil is alleen dat deze verzekering niet voor iedere Nederlander verplicht is. Alleen Nederlanders die in een koophuis wonen zijn namelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Met deze verzekering verzeker je niet alleen jouw huis, maar ook alles wat hieraan vastzit. Een vaste vloer, een inbouwkoelkast en zonnepanelen vallen bijvoorbeeld ook binnen de dekking van een opstalverzekering. Ontstaat hier schade aan door bijvoorbeeld brand, inbraak of storm? Dan kun je een claim indienen bij jouw verzekeraar. Als de schade niet het gevolg is van slecht of te lang uitgesteld onderhoud, normaal gebruik of een aardbeving of grondwater keert een verzekeraar over het algemeen geld uit.
Inboedelverzekering
Een inboedelverzekering vergoedt schade door water, storm, diefstal of brand. Omdat de dekking grotendeels hetzelfde is als de dekking van een opstalverzekering, denk je misschien dat het overbodig is om beide verzekering af te sluiten. Toch is dit niet het geval, want de losse spullen in huis vallen niet binnen de dekking van een opstalverzekering. Wil je ook dat meubels en elektrische apparaten vergoed worden bij schade? Sluit dan ook een inboedelverzekering af.
Aansprakelijkheidsverzekering
Aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit, kun je schade aanrichten bij anderen. Alhoewel je dit vaak niet bewust doet, is de kans groot dat je aansprakelijk wordt gesteld. Jij bent immers degene die de schade veroorzaakt heeft. Omdat zo’n claim behoorlijk hoog op kan lopen, is het niet prettig als je alles uit eigen zak moet betalen. Met een aansprakelijkheidsverzekering voorkom je dit. Hiermee ben je namelijk verzekerd voor schade aan andere personen of spullen van andere personen waar je volgens de wet aansprakelijk voor bent.