In de media is de energietransitie van ons land een veelvoorkomend onderwerp. Maar dat wil nog niet zeggen dat de berichtgeving ook altijd helder en eenduidig is. Soms wordt op het ene moment nog bericht over nieuwe wet- en regelgeving, en komt de overheid binnen korte tijd alweer terug op het besluit. Een van de zaken waar veel over gesproken is, zijn bijvoorbeeld (hybride) warmtepompen. Worden die nu verplicht of niet?
Hybride warmtepomp vanaf 2026, maar veel uitzonderingen
Eerst maar eens naar de nabije toekomst kijken. Vorig jaar werd bekend dat ‘een hybride warmtepomp vanaf 2026 verplicht zou zijn’. De installatiebranche begon gelijk te juichen, maar veel woningeigenaren schrokken zich een hoedje. Moeten alle cv-ketels dan nog voor die tijd vervangen zijn? Nee, het bleek genuanceerder. Zo was een duurzamere verwarmingsbron alleen nodig bij vervanging van een cv-ketel.
Daarbij wil de overheid geen mensen met hoge kosten opzadelen vanwege verduurzaming. Daarom zijn er allerlei uitzonderingen opgesteld waarin een hybride warmtepomp niet verplicht is. Het gaat bijvoorbeeld om appartementen, woningen die binnen tien jaar op een warmtenet kunnen worden aangesloten en wanneer er sprake is van een langere terugverdientijd dan zeven jaar.
Energietransitievisie: vóór 2050 alle woningen aardgasvrij
Dan de wat langere termijn. In het Klimaatakkoord is onder meer vastgelegd dat er in 2050 in Nederland geen woningen meer met aardgas verwarmd worden. Voor die tijd zullen dus alle woningen voorzien moeten worden van een alternatieve verwarmingsbron. Diverse Regionale Energie Strategie (RES-) regio’s onderzoeken mogelijkheden om vooral binnen dichtbevolkte gebieden een warmtenet aan te leggen. Andere woningeigenaren zullen een warmtepomp moeten aanschaffen.
Een warmtepomp kopen is overigens ook een optie als je woning in een wijk ligt waar een warmtenet komt. Je bent namelijk niet verplicht je woning hierop aan te laten sluiten. Ben je geen voorstander van een warmtenet, bijvoorbeeld vanwege het monopolie van een energieleverancier? Dan kun je ook kiezen voor een warmtepomp of een andere (elektrische) verwarmingsvoorziening. Zolang je maar geen gas meer gebruikt.
Warmtepomp an sich niet verplicht, maar vaak financieel wel interessant en duurzaam
Als woningeigenaar val je mogelijk net in die kleine groep waarvoor een (hybride) warmtepomp verplicht is bij vervanging van de cv vanaf 2026. De kans is echter veel groter dat dit niet het geval is. Maar dan alsnog kan een warmtepomp kopen wel financieel interessant zijn. Die terugverdientijd van zeven jaar is immers geen harde regel. Is er bijvoorbeeld sprake van een terugverdientijd van tien jaar? Dan ben je bij een levensduur van vijftien tot twintig jaar alsnog voordeliger uit. Daarbij verlaag je ook nog eens flink je CO2-uitstoot. Op den duur moeten wel alle woningen die nu nog een cv-ketel hebben voorzien zijn van een andere verwarmingsbron. Onderzoek of er plannen voor een warmtenet zijn, en wat (financieel) de beste optie is.