like duurzaamnieuws op facebook
volg duurzaamnieuws op twitter
zoeken op duurzaamnieuws
INLOGGEN

Zacht water levert harde besparing op, ook voor het milieu

Van: op 13 oktober 2015

Zo zuinig mogelijk en zo groen als het kan. Met die gedachten in het achterhoofd, zoekt de Stichting Exploitatie en Onderhoud Sportaccommodaties Sneek (SEOSS) continu naar oplossingen om de sportaccommodaties te verbeteren. Annemarie Wolzak is manager van de stichting die in opdracht van de gemeente Súdwest Fryslân de sportcomplexen beheert. Eén van de oplossingen die SEOSS recent toepaste: de installatie van waterontharders. “En dat beviel zo goed dat ik er thuis ook eentje wilde!”

Begin 2012 werd besloten om in de Schuttersveldhal in Sneek een waterontharder te installeren. Annemarie Wolzak (51): “We hadden daar goede verhalen over gehoord. De reden dat wij er één aanschaften, was tweeledig. Ten eerste zou het ons een hoop schoonmaakwerk kunnen schelen en ten tweede zou het zorgen voor minder onderhoud aan apparaten en machines die met water te maken hebben.” Als de ontharder in deze sporthal inderdaad de beloften waar zou maken, dan zouden de andere sportaccommodaties in Sneek volgen.

Twee jaar later staan ook in de Sneker Sporthal en op Sportcomplex Schuttersveld waterontharders. In Sporthal Duinterpen staan ze nog niet, maar overwegen we ze wel. Dezelfde als die bij de proef gebruikt werd: de TwinTec van de specialisten van Aquacombi uit Joure. Die Friese familiefirma houdt zich al jarenlang bezig met waterontharders en heeft al veel particulieren en bedrijven geholpen aan kalkloos leidingwater. “We zijn heel erg tevreden”, vertelt Annemarie Wolzak. “Inderdaad merken we dat we veel minder hoeven te poetsen om bijvoorbeeld de douchegelegenheden schoon te houden. Dat scheelt aanzienlijk in arbeid, maar ook bijvoorbeeld in gebruik van schoonmaakmiddelen: we kunnen met de helft af, terwijl de ruimtes er schoner en netter uitzien. De douches hoeven niet meer ontkalkt te worden. Bovendien weten we ook zeker dat we hiermee de levensduur van machines en apparaten verlengen.”

 

'Begin bij jezelf'

familie Boersma

familie Boersma

Ook pioniers Theo en Lyske Boersma uit Joure zijn al sinds de jaren zeventig bewust bezig met een duurzame huishouding. En ook zij zijn enthousiast over hun AquaCell waterontharder, waarmee ze voor het eerst elke dag kan douchen zonder dat haar huid kapot gaat. Wat zacht water al niet vermag!

‘Ga zuinig om met de wereld en begin bij jezelf’, is het credo van het echtpaar Boersma. Lyske: “Als iedereen iets kleins doet, dan telt dat samen best aan. Als je dat uitdraagt en zelf ook doet, dan breng je anderen op het idee. Wij hebben het stap voor stap gedaan. We zijn begonnen met thermo-isolatie, dubbel glas en later een zonneboiler, vervolgens zonnepanelen. En als laatste dus een waterontharder.”

'Lekker zuinig omgaan met energie'. Het is de slogan die Martin Kleinman op zijn weblog hanteert. Zonnepanelen, zonneboiler, LED-verlichting: hij publiceert graag zijn ervaringen met al deze ontwikkelingen, die sinds 2007 langzaamaan hun intrede deden in de woning van het gezin Kleinman uit Lelystad. Sinds twee jaar kwam daar de AquaCell bij, een apparaat dat ervoor zorgt dat er geen kalk meer door de waterleidingen in huize-Kleinman gaat. “Een openbaring.”

Martin moest daarvoor nog wel even de strijd aan met zijn vrouw Bianca (38), maar goede argumenten trokken haar uiteindelijk over de streep. “Ik zag op het internetforum een foto voorbij komen van een naverwarmingselement in een zonneboiler: dat ding zat helemaal onder de kalk. Het motiveerde me om op zoek te gaan naar een oplossing, omdat het water hier in Lelystad tamelijk hard is. Oftewel: het bevat veel kalk.”

 

Een ingebouwde waterontharder

waterontharder

Een ingebouwde waterontharder

Een waterontharder bleek letterlijk voor de oplossing te kunnen zorgen, las hij op internet. Het apparaat van Aquacombi leek hem de beste optie. “Mijn vrouw”, gaat de energiebewuste Flevolander door, “sprak dan weer vooral aan dat het haar heel veel schrobwerk in de badkamer zou schelen. Na een douchebeurt hoefden wij of ons zoontje alleen maar even de tegels en de glazen deur af te spoelen. Fijn!”

Na ampel beraad werd besloten om de AquaCell te laten plaatsen. En? “Na ruim anderhalf jaar kan ik alleen maar zeggen dat het een geweldig apparaat is. Ik weet bijvoorbeeld zeker dat de wasmachine en de ketel die voor de installatie stuk gingen, bij eerdere aanschaf van de AquaCell nu nog perfect hadden gedraaid. De oorzaak was namelijk kalk. We merkten al een dag na installatie dat de kalk uit de waterkoker verdween. En in het koffiezetapparaat zit een automatisch systeem, dat aangeeft als het ontkalkt moet worden. We wachten er nog steeds op dat het lampje weer gaat branden.”

 

Spoelbak

Waar Martin het ook merkte, was bij de wc. “Normaal vormt zich wel eens een vieze rand bij de overgang van het water. Die hebben wij niet meer gezien. En toen ik de deksel van de spoelbak eens opende, kon ik mijn ogen niet geloven. Ook daarin zat voorheen vaak aanslag en troep, maar nu: niets te zien!”

De familie Kleinman is er zeker van dat de aanschaf van de waterontharder ervoor heeft gezorgd dat ze nóg meer geld besparen. “Koffiezetapparaat, waterkoker, vaatwasser en wasmachine gaan langer mee doordat ze niet verkalken. Daarnaast blijven verwarmingselementen kalkvrij en wordt de warmteoverdracht niet belemmerd, waardoor apparatuur zijn rendement behoudt. Dat merk je duidelijk aan de energierekening. En voor zowel de vaatwasser als de wasmachine gebruiken we minder zeep. De vaatwasblokjes die we ooit in bulk aanschaften, knippen we nu maar in tweeën, terwijl de vaat nóg schoner wordt. Op glazen zie je geen witte aanslag meer. Nee, al met al zijn wij zeer tevreden over de waterontharder. De investering meer dan waard!”

Lees hier het uitgebreide verhaal van Annemarie Wolzak
Lees hier het uitgebreide verhaal van familie Boersma
Lees hier het uitgebreide verhaal van Martin Kleinman

Meer informatie? Website AquaCell

Of bel: 088 98 99 100

Lees meer over:

Meer artikelen uit de categorie: Inzicht

Bijna iedereen voelt de crisis, ook wij bij Duurzaamnieuws. Een groot deel van onze inkomsten is weggevallen en we vallen buiten de steunmaatregelen. Toch gaan we door, want als dit voorbij is wordt een duurzame opbouw harder nodig dan ooit. Kun jij ons meehelpen om er doorheen te komen? Word dan lid, of help ons met een donatie. Dat kan hier.

Alvast bedankt - en blijf gezond!
Team Duurzaamnieuws
 

Comments (1)

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. henk pannekoek schreef:

    Dit gebeurt niet alleen met waterontharders maar ook met de AA OB Massa Vitaliser. Die heeft het voordeel dat de agressiviteit van de kalk is verdwenen en de gezondheidseffecten van gevitaliseerd water in tact blijven wat niet gebeurt als je een ontharder plaatst. Via mesologisch onderzoek kun je het kwaliteit verschil zichtbaar maken.