Zeeman wil samen met haar klanten zorgen voor minder plastic afval. Klanten worden aangemoedigd hun aankopen in hun eigen tas te vervoeren. Wie toch een tasje wil, heeft met de statiegeldtas een handig en duurzaam alternatief.
Een draagtas meegeven bij de kassa is een service aan klanten. Tegelijkertijd wil textielSupers Zeeman het milieu zo veel mogelijk ontlasten. Daarom gaat de plastic draagtas verdwijnen bij de textielketen. Na een succesvolle test in de regio's Tilburg en Amsterdam start Zeeman 4 augustus met de introductie van de statiegeldtas in geheel Nederland!
Als klanten geen eigen tas bij zich hebben, heeft Zeeman de oplossing. Zeeman klanten kunnen aan de kassa een statiegeldtas kopen voor één euro. Deze tas is gemaakt van gerecycled polyester en vele malen te gebruiken. Bij inlevering van de tas krijgen klanten altijd hun euro statiegeld terug. Ook als de tas vies of stuk is.
De duurzame statiegeldtas is verkrijgbaar in blauw en geel en gemaakt van 100% gerecycled polyester. Een opbergzakje dat in een handtas of jaszak past zit aan de tas vast. Dat maakt de tas compact en geschikt om altijd bij de hand te hebben. Deze week start Zeeman met de invoering van de statiegeldtas in alle Nederlandse filialen. Grote plastic tasjes zijn daar dan niet meer verkrijgbaar.
Plastic afval is een groot probleem. In de Grote Oceaan drijft een eiland van plastic genaamd 'plastic soep' van 34 keer de oppervlakte van Nederland. Vissen en vogels zien kleine stukje plastic aan voor voedsel, eten deze op en sterven uiteindelijk van de honger. Honderdduizenden per jaar.
De politiek roept ons als retailers daarom op om de uitgifte van gratis plastic draagtasjes sterk terug te dringen Zeeman biedt met de statiegeldtas een passend alternatief.
De feiten over plastic tasjes:
- 92% wordt eenmalig gebruikt
- Elk jaar gaan er in Nederland meer dan 1,4 miljard plastic tasjes over de toonbank
- Dat is 260 plastic draagtasjes per persoon per jaar
- Gemiddeld wordt een plastic tasje 12 tot 20 minuten gebruikt
- Plastic heeft 1.000 jaar nodig om af te breken
Prima initiatief, daar kan Albert Heijn een voorbeeld aan nemen.
@P.Lomito, Als rechtlijnige ecofundamentalist weiger je uiteraard zo’n tasje, natuurlijk. Maar de wereld bestaat helaas niet uit alleen maar eco-minded mensen. En gezien dat feit is dit een zéér positieve stap van Zeeman, die – met navolging van anderen – een significante afname in plasticzak-productie teweeg kan brengen!
Like!
HULDE voor dit initiatief van Zeeman!
@P. Lomito
Is dit niet een vooruitgang? Ik zou zeker al mijn tasjes van de AH gaan verzamelen en terugbrengen als ik de aanschafprijs terug zou krijgen… Zo kan je een voorraad aanhouden van pak hem beet vijf tasjes.
Ondertussen worden weer nieuwe plastic tassen geproduceerd… met een duurzaam kringloopsymbooltje.
En dat is exact de essentie van de meeste duurzame maatregelen: simbolico in verde.
Als rechtlijnige ecofundamentalist weiger je uiteraard zo’n tasje… toch?